Делото за взривовете върви към оправдателна присъда?

???????????????????????????????Делото за взривовете край Петолъчката, при които на 5 юни загинаха трима работници, а осем бяха ранени, върви към оправдателна присъда, са обезпокоени роднините на загиналите в инцидента. Делото беше подновено в понеделник – 15 юни, то се гледа при закрити врати, защото част от доказателствата представляват държавна тайна и е насрочено за цяла седмица.

Във вторник съдът прие поискания отвод на вещите лица от първата комплексна експертиза и не допусна изслушването й. Съдебният състав е изслушал само втората експертиза, според която няма никакви нарушения. На нея се основава обвинението срещу собственика на фирмата Делислав Делев и началника на производството Иван Пеев.

Съдът е приел към доказателствата по делото заключенията им и е отхвърлил искането за назначаване на нова експертиза, защото двама от вещите лица участват и в двете, но са изразили в тях различни изводи.

В съдебната зала двамата експерти казали, че заключенията им са едни и същи, но втората експертиза доразвивала тезата им от първата.

За втората експертиза адвокатът на обвиняемия Делислев Делев Светлана Георгиева твърди: „Разликата между двете експертизи е съществена. Съществена е в изводите, съществена е като обем и е съществена в експертната обосновка. Аз смятам, че втората експертиза е изключително по-задълбочена. Ако погледнете и двете експертизи се различават – едната е 20 страници, другата е 600. Първата експертиза е експертизата, която прокуратурата е направилав досъдебното производство и експертите са работили с материалите, които към този момент са събрали. Втората експертиза вече се позавава на материали и от съдебното производство, допълнително събрани материали. Аз считам, че втората е доста по-обоснована. Втората експертиза оборва абсолютно всички нарушения, които прокуратурата твърди в обвинителния акт, тя се произнася по всички нарушения и казва, че няма такива”.

Според прокуратурата обвинителната теза не страда от заключенията по втората експертиза, защото това са само част от доказателствата. В инструкцията, заради който е засекретено делото, производителят на боеприпасите е посочил, че единственият начин за унищожаване на дефектните бойни части е да се взривяват. В договора, който собственикът на фирмата е подписал с Министерство на отбраната, също се посочва, че бойните части ще се утилизират чрез взривяване, а не чрез разглобяване и тази инструкция е цитирана. Защитата на обвиняемите от своя страна твърди, че фирмата е имала своя технология за обезвреждане на бойните части, която е приета от възложителя – Министерство на отбраната.

В съдебната зала се е спорило дали предадените от Министерството на отбраната бойни части са дефектни или не. Според прокуратурата те са пета категория, а вече според нормативната база бойние части имат само три категории. Вещите лица пък твърдели, че предадените бойни части не били дефектни, а снемането им от въоръжение било политическо решение.

Според запознати изходът на делото ще се определи и от показанията на бивш работник, според които тримата загинали са пренебрегнали забраната и са започнали да разглобяват бойна част, за която нямат инструкции. В сряда двамата подсъдими дадоха обяснения в съдебната зала, в четвъртък страните ще изнесат своите пледоарии и до края на седмицата делото ще приключи и с присъда.

Междувременно хората от най-близкото до мястото на взривовете село Лозенец трета година водят война срещу възстановяването на базата. Миналата година цялата местна общност не допусна издаването на разрешително, но в началото на юни фирмата отново е подала документи в община Стралджа с искане да се възстанови базата за съхранение на боеприпаси и взривни вещества. Хората от инициативния комитет настояват държавата да приеме законодателство, в което подобни бази да се намират поне на 6 км отстояние, защото осколки от взривовете са летели на такова разстояние. Те припомнят, че на 1300 метра от база „Стралджа – Мараш” преминава централен газопровод, на 3 км се намира газокомпресорна станция, обслужваща трасето за Гърция и Турция, а на 400 м  е водохранилището на Стралджа и околните села. Притеснението им е, че държавните институции досега не са ги подкрепяли, а са заставали на страната на хората с пари.

 Диана Иванова

About the Author :