Делници и празници в Камен връх

OLYMPUS DIGITAL CAMERAИ в селища с малобройно население животът продължава; има своето делнично ежедневие и… празничен колорит понякога. А в Камен връх наистина е така.

Тук хората тачат празниците, честват ги подобаващо, събрани заедно на дружеска раздумка и обща трапеза, уважена от свидни гости. Помня например пищното честване на 200-годишнината от възникване на селището, състояло се преди десет години – на 12 май 2007 г. От тогавашния кметски наместник на селото Иванка Хамбарлиева узнах доста за историята му. Таш-тепе е старото име на селището – идва от каменната могила на изток. Преименуването му става през 1934 г. – с министерска заповед за български превод. А възникването на селото се отнася към времето, когато се е появила кърджалийското движение. Един от най-свирепите кърджалийски главатари Кара Фейзи, чийто лагер около 1790-1792 г. се намира между Елхово и Средец. Връх на грабежите бележи 1802 г. и именно тогава се търси заселване в Таш-тепе. А летописната книга, водена в училището на село Поляна, е ценен писмен източник в случая. Първите родове, заселени в това високо гористо място, са Кичовите и Желязкоолар, дошли от Хамбарлий (днес Маломирово). Родът на Московите е от днешното село Робово. Дядото на Пейо Стоев и неговият прадядо Стойо идват от село Ахлатлий (днешно Голямо Крушево), Домусчиевите идват от Садово (Новозагорско) и т.н.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAОт 2016 г. кметски наместник на селото е Димитър Стоянов Димитров – сравнително млад човек, уважаван от местните хора, ползва се с доверие. Той е тяхното упование, „истински късмет за селото ни“ – така се изрази наскоро един възрастен жител за него при случайното ни запознанство в Болярово. Беше пазарен ден, а той – доведен от свои близки – на аптеката, а и на пазара се отбили после…

Димитър Димитров работи усилено за благоустрояването и хигиенизирането на селото, създавайки условия за протичане на нормален живот, отговарящ на потребностите на населението. Например при постъпването му на длъжността в Камен връх в по-отдалечените къщи на селото има вода само в два дни в седмицата. Но Митко (както свойски го наричат хората тук) разкрива неизползван дотогава кран по главната водопроводна мрежа, сам е иззидал шахта и осигурява ключ за ползване при необходимост и сега хората ползват вода ежедневно и безпроблемно.

18-Камен-връхСъс средства и материали, осигурени от общинското ръководство, са извършени множество ремонтни дейности: изградена е 10-метрова пътека от кметството до църковния храм; ремонтирана е обществената тоалетна, както и покривната конструкция на сградата на кметството; изравнени са с бетонна настилка на пропаднали участъци в централната част; монтирани са два сенника и четири стационарни пейки, две информационни табла; автоспирката е остъклена, боядисана, поставени са врата и седалки. Помещението, в което се продава хляба (доставян всеки ден от град Елхово), също е освежено, остъклено, а през зимата се и отоплява. Осигурено е подходящо помещение за преглед на пациентите при посещението на д-р Андрей Ташев всяка седмица по график.

След няколкогодишно прекъсване, на 21 май 2016 г. отново е организиран събор в селото. Събитието е свързано с честване на 145-годишнината от построяването на църковния храм „Свети Атанасий“. Храмът се поддържа чист и уютен, посещава се на всички по-крупни църковни празници. Църковното настоятелство е от пет души; има и кутия за дарения, съхранявана от член на настоятелството. На 15 август 2016 г. е даден богородичен курбан за здраве на хората тук. Подобаващо събират всички жители празниците Осми март, Бабинден, Великден, Успение Богородично, Атанасовден, Коледа, Гергьовден, именните дни… А заедно винаги е по-весело!

Бинка Величкова

IMGP0824 IMGP0827 IMGP0831 IMGP0858

About the Author :