Делегация от Местна инициативна група „Тунджа“ се завърна от работно посещение в Полша

DSC00544На 30 и 31 юли 2014 г. делегация община „Тунджа“, оглавявана от кмета Георги Георгиев, посети гр. Варта (Полша) в рамките на проект ,,Биоземеделие – новите предизвикателства в развитието на местните земеделски продукти с добавена стойност“, осъществяван от Местна инициативна група (МИГ) „Тунджа“. В състава на делегацията бяха също така и заместник-кметът Станчо Ставрев, изпълнителният директор на местната инициативна група Христо Медаров и ръководителят на проекта Мария Бейчева.

Визитата включваше срещи с кмета на община Варта Ян Серафинки, председателя на местния общински съвет, председателя на Управителния съвет на  МИГ „Варта“ Виктор Барановски и изпълнителния директор на сдружението,  в хода на които бяха коментирани възможностите за установяване на сътрудничество между двете общини в сферата на биоземеделието, туризма, съхраняването и популяризирането на културно-историческото наследство. Домакините представиха дейността на местната си инициативна група, обхващаща четири общини, като обърнаха внимание на успешното съчетаване на проекти с инфраструктурна и социална насоченост.

Специален акцент при проведените обсъждания беше поставен върху възможностите за финансиране на съвместни проекти в рамките на програмния период 2014 – 2020г. Двете страни се обединиха около разбирането, че европейското финансиране разкрива отлични възможности за съвместно решаване на сходни проблеми и предизвикателства и декларираха волята си за задълбочаване на сътрудничеството помежду си.

За началото на октомври е предвидена насрещна визита на територията на община “Тунджа” с цел запознаване на полските партньори с добри практики в сферата на селското стопанство и преработвателната промишленост, както и съхраняването и популяризирането на автентичния местен фолклор. Очаква се също така да бъде подписано и двустранно партньорско споразумение между местните инициативни групи „Тунджа“ и „Варта“.

 

About the Author :