Девет кандидати влизат в битката за кмет на Ямбол

ch 1Девет кандидати за кмет на Ямбол ще участват в местните избори на 27 октомври. Крайният срок за регистрации на кандидати – 24 септември, все пак поднесе изненада. Освен основните четирима кандидати, които бяха известни още преди началото на регистрациите  – Катя Георгиева, издигната от „БСП за България“,   Валентин Ревански, издигнат от „Пряка демокрация“,  Димитър Иванов, кандидат на ГЕРБ и Георги Славов, издигнат от инициативен комитет, в кметската битка се пуска и Иван Кърцъков, кандидат на НФСБ.

Останалите кандидати за кметския пост са Йордан Милков, издигнат от АБВ, Павел Додов, издигнат от Местна коалиция „СДС“, в която влизат СДС и Земеделски народен съюз, Кръстьо Петков, кандидат на Атака и  Драгомир Димов, издигнат от БЗНС.

Кметската надпревара освен че ще бъде много оспорвана и задължително гарантира балотаж, ще се превърне в арена и за лични битки и разчистване на сметки.

Като кмет Георги Славов се опита да унищожи бизнеса на Валентин Ревански, с което го предизвика да участва в изборите, а сега двамата ще си премерят влиянието в града и то без голям политически субект зад гърба им. Лична разплата ще търси в кметската надпревара и Иван Кърцъков, бивш зам.-кмет на Славов, с когото тръгнаха заедно да управляват града в първия мандата на ГЕРБ, но след това се разделиха. Нищо че е бил бивш приятел и съученик на Георги Славов и той усети неговата отмъстителност, защото досегашният ямболски кмет не си поплюваше и се опитваше да си отмъсти и да смачка всеки опълчил се срещу него.

Между Георги Славов и Димитър Иванов също се заформя сериозна битка, но за поддръжниците на ГЕРБ. Там партийните членове трябва да избират между този, който до вчера беше фактор и „колеше и бесеше“ в Ямбол, защото без неговото участие не се случваше никое назначение на сериозен пост, и верността към лидера Бойко Борисов, който олицетворява ГЕРБ.

Видимо е, че партийците се завърнаха към лоното на партията и до вчера славейки Славов, днес вече са против него и го плюят, но голямата битка ще бъде за привържениците.

Като сериозен конкурент на тази вкопчила се един в друг четворка е единствената жена в кметската надпревара Катя Георгиева, издигната от „БСП за България“, като поне тя не води лична битка с никого.

Интересно е, че с всеки изминал местен вот кандидатите за кметове намаляват – сега са 9, и пак ни се струват много, 2015 г. са били 11, а 2011 г. – 19.

Общо 258 са регистрираните кандидати за общински съветници, като трима са издигнати от инициативни комитети като независими.

Изненадата в листите за съветници е, че кметът Георги Славов си е намерил партия, чрез която да издигне 16 кандидати за съветници с водач Георги Георгиев. Това е изникналата от лоното на НДСВ партия „Българска нова демокрация“, но тя ще бъде с различен номер от неговия.

Само двете най-големи партии в Ямбол – БСП и ГЕРБ, са издигнали пълни съветнически листи от 37 кандидати за съветници, всички останали са регистрирали по-малко кандидати. Водач на БСП е Катя Георгиева, на ГЕРБ – д-р Димитър Рунков. От 33 кандидати е листата на Ревански – с водач акробатът Енчо Керязов. 20 кандидати е регистрирала партия „Атака“ с водач Евгений Иванов, с 16 е местна коалиция „СДС“ с водач Петър Личев. По 14 кандидати имат АБВ (водач Йордан Милков) и Евророма , по 11 – НФСБ (водач Иван Кърцъков) и ДПС, 10 имат партия „Възраждане“ ( водач Георги Дичев) , 8 – ВМРО с водач Доника Панайотова, 6 Българско национално обединение, 5 – ЗС „Ал. Стамболийски“,  По 4 – Движение „България на гражданите“ и Средна европейска класа с водач Николай Ганев, по 3 – Воля, БНЗС и коалиция „Ние гражданите“. Тримата кандидати за независими съветници са Стойка Желязкова, Ангел Ангелов и   Тодор Тенев.

Бъдещият Общински съвет също се очертава да бъде много шарен, но тепърва всичко ще стане ясно след изборите на 27 октомври.

About the Author :

3 Comments to “Девет кандидати влизат в битката за кмет на Ямбол”
 • Страхил
  September 25, 2019 - Reply

  “Видимо е, че партийците се завърнаха към лоното на партията и до вчера славейки Славов, днес вече са против него и го плюят,”

  Стара комунистическа традиция.
  Първо го “изберат”, после го свалят, и го разобличат.

 • Тошко Козарев
  September 26, 2019 - Reply

  И нека цирка започне …..сега!!!!

 • С. МИТЕВ
  September 26, 2019 - Reply

  Тази лява медия не спря да оплюва Г. Славов. Този кмет най-много благоустрои ЯМБОЛ, в сравнение със всеки един от кметовете,от 1944 година насам. Вие , неговите врагове,ако бяхте хвърлили тази енергия за доброто на ЯМБОЛ,чудеса щяхте да сътворите. Много е мощна вашата отрицателна сила. Как може да има толкова злоба ,в човешките създания.

Leave a reply