Девети септември в Стралджа – за ония, които сочат посоката на честта

DSC00237Достойно и с уважение стралджанските  антифашисти и социалисти отбелязаха  историческата за България дата 9 септември. С ясното съзнание, че това е  „своеобразен връх в десетилетните борби на българския народ за равенство и социална справедливост”, както подчерта в словото си  Мария Толева, зам.кмет на общината и председател на ОбС на БСП. „Защото ония, които паднаха за свободата и социалистическите идеали „останаха между нас и каменните им и бронзови десници сочат от гранитните пиедестали посоката на честта и на бъдещето. Те бяха осъдени от гения на Ботев на безсмъртие и тази присъда  не подлежи на обжалване, времето я потвърди отдавна и завинаги”.

DSC00238По време на честването вниманието беше насочено към  тежката и жестока антифашистка борба на българския народ  и жертвите дадени по време на Втората световна война,   разгрома на фашизма – достоен принос на България  в световната съкровищница на демокрацията. Това потвърди в словото си и Георги Александров, председател  на БАС. С гордост той информира присъстващите на празника, че на днешния ден организацията се е увеличила с още 25 души. Венци и цветя украсиха паметниците на героите. По-късно антифашистите  се събраха в своя клуб, за да изпеят любими   патриотични песни, да декламират стихове за свободата и подвига в името на родината.

DSC00239 (1)„Няма защо да се стесняваме да твърдим, че на 9 септември у нас бе утвърдено общество, чиито главни принципи бяха свободата, равенството и социалната справедливост. Днес за този идеал не трябва да се умира, а да се живее и работи, да се отстоява той с честност, достойнство, вяра и отговорност. Защото силата на една идеология и на изповядващите я не е само в спомените,  а в способността да вижда своето бъдеще като бъдеще на цялото общество.”, заявиха позицията си  антифашистите.

DSC00241 11997088_10204731932848239_1856997655_n

About the Author :