Деветият пленер „Певецът на Тунджа“ приключи с изложба в ХГ “Жорж Папазов”

DSC00041На 110 г. от рождението на художника Стефан Бъчваров бе посветен тазгодишният 9-ти пленер „Певецът на Тунджа“, съобщи Петко Йорданов, директор на ХГ „Жорж Папазов“ при откриването на изложбата от сътвореното по време на 5-дневния пленер. В изложбената зала бяха подредени и творби от предходните години на пленера, а зад участниците – техните собствени творения. В съседната зала са изложени само картини на Стефан Бъчваров, собственост на фонда на галерията. Така на практика събитието, състояло се на 8 септември от 18 часа, бе три изложби, събрани в едно цяло.

След приветствието на зам.-кмета на община Ямбол Илиана Бицова към участници и гости, изкуствоведът Стойка Цингова представи творчеството на големия ямболски художник Стефан Бъчваров.

DSC00067Председателя на Групата на ямболските художници Петър Тепсизов представи петимата тазгодишни участници в пленера. Еврен Карайел от Турция макар и млада, вече е с богато творчеството зад гърба си. Заедно с това тя успява да е майка и съпруга, преподавател е в университета в Чанаккале, има самостоятелни изложби в Истанбул и Анкара, участва в пленери в Италия, и сега – в Ямбол.

Другият гост от Турция е Хаяти Четин. Той е роден в българско село край Казанлък, завършва Софийската художествена гимназия, след това изобразително изкуство във Великотърновския университет. През 1977 г. емигрира в Турция. „Образователната подготовка по изобразително изкуство беше такава, че един емигрант, който отива от България в Турция и трябва да започне от нулата, се явява на конкурс за преподавателско място в университет и го печели“, подчерта Тепсизов.

DSC00043Гостите на пленера от Русия са Ина Рогова и Наталия Корчемкина. Ала голяма част от творческата им работа протича на територията на България – в Елин Пелин, в Стефан Караджово, община Болярово. Те станаха членове на Съюза на българските художници и на Групата на ямболските художници. На 3 октомври ще имат голяма изложба на своята керамика в залите на ХГ „Жорж Папазов“.

Димо Генов бе презентиран освен като художник и като голям сладкодумник. Представен бе освен с творчеството си, но и с работата си като уредник в художествената галерия в Стара Загора и директор на художествената галерия в Раднево. Тази година той навърши 70 г., което ще бъде ознаменувано с DSC00074голяма изложба в Стара Загора.

Всички участници в пленера говориха за сърдечното отношение към тях от страна на целия град, за сътворената общност от пет човека от три различни страни, за чудесните творчески контакти, които са създали. Участниците получиха за спомен сувенири и рекламни материали от община Ямбол и галерията, а Хаяти Четин – и свидетелство за направено дарение.

DSC00024 DSC00025 DSC00026 DSC00027 DSC00028 DSC00029 DSC00030 DSC00063 DSC00070 DSC00075 DSC00084

About the Author :