Двудневно обучение по информационни технологии на библиотекари от „Тунджа“ и Стралджа

IMG_0533Двудневно надграждащо обучение по информационни и комуникационни технологии, се провежда днес и утре /10 и 11 април 2018 г./ в читалнята на Регионална библиотека-Ямбол. То се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Глобални библиотеки“, логистиката по организацията е на ямболската Регионална  библиотека. Обучават се 10 библиотекари от читалищата в общините „Тунджа“ и Стралджа. „Целта е те да придобият дигитални компетентности в облачните технологии, т.е. възможностите за работа с новите облачни услуги за споделяне на файлове, за електронни пощи, за създаване на презентации в гугъл. Отделно и за търсене на информация по определени критерии, тъй като библиотеките в читалищата имат компютри по програма „Глобални библиотеки“ и извършват такива нови информационни услуги, освен директното предоставяне на книги“, разясни Димитър Василев, преподавател по IMG_0530информационни технологии в Технически университет София, факултет – Сливен. Вече за пета година той води подобни курсове в Регионална библиотека-Ямбол, тази година темата е облачните технологии.

По добра традиция още, когато съществуваше програмата „Глобални библиотеки“ в периода 2009-2013 г., нейна наследничка е едноименната фондация, продължават да се финансират библиотеките за предоставяне на  допълнителна квалификация на библиотекари, припомни Димитър Бечев, директор на Регионална библиотека „Г.С. Раковски“-Ямбол.  Основно се набляга на обучението върху това как да се ползва новото ниво на интернет – социалните мрежи и платформата web 3.0 в работата им като библиотекари с възможностите за търсене в каталози на големи библиотеки и индексиране на информация.

На 28 и 29 май ще има подобно обучение за библиотекарите в Ямбол. Финансирането от фондацията на двете обучение е в размер на 1168 лв.

About the Author :