Двойна премиера на Любомир Котев

???????????????????????????????Новите книги на Любомир Котев „Българинът според Йовков”-том втори и „Народопсихологии”- книга седма, тръгнаха официално към читателите си в понеделник,10 ноември, представени от литературния критик Иван Гранитски. Премиерата имаше  особен формат, тъй като публиката, събрана в залата на община „Тунджа”, бе очи в очи и с академиците Васил Гюзелев и Георги Марков. Професорите по история, едни от големите имена в тази наука, също представиха свои нови книги,  и интелектуалният градус бе висок. Особено след като темата, по която тръгна разговорът бе „Историята и поуките от нея”. На срещата, чийто домакин бе кметът на община “Тунджа” Георги Георгиев, присъства и народният представител Петър Кънев.

Иван Гранитски заяви за „Народопсихологии” на Котев, че „повече от 15 години той дълбае в българската народопсихология, че Котев е продължител на тоя труден жанр.

DSC03404 В „Народпсихологии”, каза още Гранитски, виждаме много широк диапазон – тази книга, както и предишните, използват изключително интересни факти, както от литературата, така и от стопанската история. „Народопсихологии” е малка като обем книга, но тя съдържа много интересни послания, чрез нея можем да си обясним и доста ирационални неща в българската история.

За втората премиерна книга на Любомир Котев, „Българинът според Йовков”- втори том, директорът на издателство „Захарий Стоянов” каза, че тя има приносен характер в изучаването на автора на „Старопланински легенди”, „Ако можеха да говорят”, Вечери в Антимовски хан” и още ред произведения, без които родната литература би се лишила от своя блясък.

DSC03382„Котев е интердисплинарен автор, това го прави бяла лястовица в нашата литература, прави го самотен автор”, допълни литературният критик и историк.

От своя страна Любомир Котев сподели, че се „изживява като щастлив човек, защото е постигнал мечтата си – да чете и да пише книги, което му доставя огромно удоволствие. ”Радвам се да стоя редом до личности като професорите Васил Гюзелев и Георги Марков. От книгата на проф. Гюзелев за княз Борис І навремето разбрах историята. Радвам се и от факта, че съм заобиколен тази вечер от толкова много приятели.”

„Ние, българите, сякаш не искаме да подредим битието си, за да ни изведе историята към по-добри дни”, допълни Любомир Котев.

Академик Васил Гюзелев, едно от светилата в изучаването на българското Средновековие, сподели, че повече от 40 години не е посещавал Ямбол. Тогава младият още учен е участвал в написването на историята на нашия град. „Историческити факти не могат да се променят, това не разбраха много хора- В последно време в медиите се насажда митология относно някои факти, аз имам свое отношение към съвременната история на България и не мога да приема това”, допълни проф. Гюзелев.

DSC03435AA„Не може пак да приспособяваме историята към политическите партии, които в наши дни са на власт, както бе преди 10 ноември. Не може да премълчаваме американските бомбардировки над София , за да се харесат някои на посланичката на САЩ в България”, каза проф. Георги Марков.

 

 

DSC03410 DSC03393 DSC03436 DSC03421

About the Author :