Движение с екологична насоченост иска спиране и запечатване на регионалното депо

ДО

IMG-1ПРЕЗИДЕНТА

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-н Румен РАДЕВ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-н Бойко БОРИСОВ

IMG-2ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-н Сотир ЦАЦАРОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

НА ФРЕНСКО-БЪЛГАРСКАТА ТЪРГОВСКА И ИНДУСТРИАЛНА КАМАРА

Г-н Стефан ДЮЛАЕ

IMG-3МИНИСТЪРА НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ

Г-н Нено ДИМОВ

МИНИСТЪРА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

Д-р Кирил АНАНИЕВ

КОПИЕ ДО:

IMG-4РИОСВ – Стара Загора

РЗИ – Ямбол

Кмета на Община Сливен

Кмета на Община Тунджа

Кмета на Община Ямбол

IMG-787e9ba69b3ab75f6350507b6f7d87ee-VКмета на Община Нова Загора

Кмета на Община Стралджа

Кмета на с. Дражево

Кмета на с. Кабиле

Регионални и национални медии

IMG-0e5509f5ca5426bfc7dfefeb8090133d-VУважаеми господа,

От седем години протестираме против избора на място за Регионално депо за неопасни битови отпадъци на общините Ямбол, Сливен, Нова Загора, Стралджа и Тунджа в землището на с. Дражево и с. Хаджи Димитрово.

За 50 часа събрахме 2 614 подписа против изграждането на депото на това място, защото :

–       До и под депото има естествени извори с дебит около 50 л/мин. или 72 м3/денонощие = 26 280 м3/годишно;

–       е в прекалена близост до населените места /само около 300 м от близко населените къщи и 3 м от границата на имотите/ при действащата тогава Наредба 7 на МЗ за хигиенните отстояния – такива съоръжения могат да се изграждат на 3 км от населени места, а в тази зона попадат 3 села и 1 вилна зона, 2 винарски изби, 1 манастир;

–       при силни ветрове и вихрушки постоянно се разпиляват отпадъците от депото;

–       характерните силни зловонни миризми, идващи от обект с такъв вид дейност се разнасят на километри;

–       диви животни, птици, мухи и комари разнасят наоколо зарази и остатъци от гниещи продукти от сметището;

И т.н.

В името на усвояване на всяка цена на европейски средства, власт имащите положиха огромни усилия да осъществят този нецелесъобразен, неустойчив и опасно вреден проект, който още от първия ден след рязането на лентичката на 21 януари 2016г. започна да замърсява околната среда.

Години наред ме обвиняват, че защитавам личния си интерес. И това е вярно, защото сметището е на по-малко на 300 м. от семейното ни жилище и е нормално, че се притеснявам за здравето на близките си. Но защитавайки личния си интерес защитавам и интереса на няколко села и част от хората на Ямбол, които дишат хилядите тонове вредни парникови газове, изхвърлени в атмосферата и ползват питейната вода от кладенците, които са в близост, като стотици хиляди кубици замърсена вода се пропива в тях. А по Конституцията на Република България на всеки гражданин държвата трябва да гарантира неприкосновеност на частния имот, чист въздух, вода и здравословна околна среда.

Всички наши опасения за замърсяване на природата и застрашаване здравето на хората, за съжаление, се сбъднаха.

От самото начало на експлоатация на „Европейското, модерно Регионално депо“ подпочвените води и водите от изворите са замърсени от инфилтрата.Миризмите около него се носят на километри.Шум, прах и всичко останало не липсва.

Но в момента с две помпи източват над 60 m3/hсилно замърсени отровни води от сметището /инфилтрата/ и ги изпускат директно в бетонираната канавка, от там в реката, откъдето животните пият вода и хората поливат градините си. Освен това попиват и в близките кладенци.

Това според нас е умишлено криминално деяние.

Според данни на РИОСВ, Стара Загора и Сдружението на общините, експлоатиращи сметището, в клетката за две години и два месеца вече са депонирани около 200 000 тона отпадъци и запръстяващ материал от общ капацитет по Комплексно разрешително 227 357 тона. Комплексно разрешително, което ще се опитат пак противозаконно да променят – да увеличат капацитета. Разбира се без Оценка на въздействие на околната среда /ОВОС/.

С настоящата жалба настояваме за спешна проверка за констатиране на гореизложеното, наказание на виновните отговорни лица, а сметището незабавно да бъде спряно от експлоатация и запечатано.

 ДИМИТЪР ВЪЛЕВ ДИМИТРОВ

Председател на УС на

„Движение с екологична насоченост“

About the Author :