„Движение Антимафия” подаде нова жалба до прокуратурата заради чумата по овцете и козите

DSC06410Нова жалба до Окръжна прокуратура – Ямбол подаде на 10 септември неправителствената организация „Движение Антимафия”, съобщи на пресконференция в Ямбол нейният председател Георги Дражев. В нея се настоява да се извърши пълна проверка на действията на ветеринарните власти, свързани с болестта чума по дребните преживни животни.  Искаме да бъде проверено всичко, касаещо пропуските във ветеринарно-медицинската дейност, свързана с чумата по овцете и козите, а като бъдат установени тези пропуски това да доведе до реорганизиране на цялата система, обясни още Георги Дражев.

Припомняме, че на 11 юли, преди първия протест на животновъдите, „Движение Антимафия” подаде жалба, за да се извърши проверка и да се отложи убиването на животни, но тогава тя е била изтеглена в София във Върховна административна прокуратура и реално не беше проверено нищо.

Ние не искаме оставки, защото ако дойдат нови директори или министри 3 месеца няма да могат да навлезат в работата, а ние искаме до 3 месеца да бъде възстановена старата ветеринарно-медицинска дейност, защото болестите по животните непрекъснато се увеличават, а няма адекватни ерки срещу тях, коментира още председателят на „Движение Антимафия” и изрази опасение , че досега жертва са били животните, но следващата жертва ще са хората, защото някои от болестите по животните са опасни и за хората, а в системата цари невероятен хаос.

Георги Дражев поясни още, че в момента взимат трети проби в Боляровския край, защото отново има съмнителни проби и призова, когато се влиза в дворовете на хората да се представя прокурорска заповед.

Той обясни още, че полицията „мачка” протестиращите, като ограничава правото им да изразят свободно своето мнение на протест, като е започнала преписка, по която се извършва проверка и разпити кой организира протеста.

На журналистически въпрос дали отказът да се дадат втори проби от стопанството на Ани и Тодор не увеличава карантинния период , Георги Дражев изрази позицията си, че според него не бива да се възпрепятства взимането на втори проби, а ако трябва да се взимат колкото трябва, за да се докаже, че болест няма.

About the Author :

Leave a reply