Две изложби на едно място: “Руский Север” и “Моите впечатления”

IMG_6188Изложба на двама руски художници от побратимения с Ямбол град Ижевск беше открита вчера, 14 януари 2019 г., в читалище “Съгласие”.  Това са художникът Александър Кокорин, чиито картини са нарисувани с нефт, и младата художничка Татяна Пачгина – тя от години живее във Велико Търново и лично присъстваше на събитието. Изложбата е организирана по инициатива на заместник-областния управител Христо Колев, който откри експозицията, и общинските съветници Пламен Проданов и Кръстьо Петров. На събитието присъстваха архиерейският наместник архимандрит Димитрий, художници, руски граждани, живеещи тук, ямболии, включително и много млади хора.

IMG_6182Изложбата на Александър Кокорин е озаглавена “Руский Север”. Художникът е член на редица уважавани организации в Русия и в чужбина. Роден е през 1943 г. в Ижевск, преподава рисуване и скулптура в Института за изкуство и дизайн към Удмуртския държавен университет.
Рисува картини с нефт от пет години, след като петролни работници от Удмуртия му поръчват портрет на президента на републиката, който да е нарисуван с това най-голямо богатство на северния край. Според него да използваш черното злато в картините никак не е лесно, тъй като този материал е различен от останалите. За да има различни цветове, художникът добавя малко бои и използва различни разтворители. Така нефтът става по-светъл. Картините му с нефт имат 50 оттенъка, те са топли и нежни.
IMG_6198Кокорин е и пътешественик. Обиколил е Сибир и Урал, а емоциите си е запечатал в картини. Северна Русия е суров, духовен край, осеян с десетки църкви – това може да бъде видяно и почувствано от изображенията.
На картините, подредени в Ямбол, са пейзажи от Русия, градове, портрети на местни жители, църкви. Във всяка картина художникът се стреми да показва красотата и да припомня, че тя трябва да се пази. Мечтата на твореца е да направи света едно по-добро място – това той споделя лично в кратък документален филм, показан при откриването на експозицията.

Ако рисуваните с нефт изображения на Кокорин, носещи неподражаемия руски дух, наподобяват графики, то картините на Татяна Пачгина привличат IMG_6194вниманието със своята многоцветност. Изложбата на младата художничка е озаглавена “Моите впечатления” и показва нейния поглед към страната ни. Тя е член на Съюза на руските художници в България, влюбена е в България и във Велико Търново. Обиколила е цяла Европа, но виждайки старата българска столица и то на снимка, разбира, че това е мястото, където иска да живее и да роди децата си. Така и става.

“Повече от 6 години живея тук, в България, в град Велико Търново. Благодарна съм на вашата страна, че ми дава вдъхновение – за мен и моите картини. Посетих много градове и видях много забележителности от страната ви. Можете да видите моите впечатления от вашата страна – това са пейзажи от България”, сподели на симпатичен български самата Татяна Пачгина при откриването на експозицията.

IMG_6202Изпълненията на две чудесни руски песни от ямболската вокална група “Пятница 13” донесоха духът на Русия чрез още едно изкуство – музиката, направиха събитието в читалище “Съгласие” още по-богато.

По време на откриването беше припомнено, че Ижевск е столица на република Одмуртия, която е част от Руската федерация. Републиката има площ около 42 хил. кв. км и население около 1,5 млн. души. Основен природен ресурс е нефтът. Населението на Ижевск е почти 650 хил. души. 70 процента са руснаци, преобладаващата част от населението принадлежи към православното семейство. Сред основните забележителности на Ижевск е огромният Святомихайловски събор – православен храм, посветен на Св. архангел Михаил. В околностите на града е роден великият композитор Чайковски. Побратимяването между Ямбол и Ижевск датира от декември 1999 г.

IMG_6197На въпроса ми как е възникнала идеята за организирането на тази изложба, зам.-областният управител Христо Колев отговори така: “Можем да съпоставим нашата зима с руската зима, с руския Север, но това е само една закачка. Истинската причина за организирането на тази изложба, е голямото поле за братството, топлите чувства между българи и руснаци, между жителите на Ямбол и Ижевск – да бъдем побратимени е била тяхната воля още години назад. Това е поле за изява на културни дейци, на творци, на бизнесмени – всеки в своето амплоа може да се изяви и да бъдем задружни.”

Изложбата е подредена във фоайето на втория етаж на читалище “Съгласие” в Ямбол и ще остане там до 1 февруари 2019 г. Освен че могат да бъдат разгледани, картините се и продават.

IMG_6176 IMG_6177 IMG_6178 IMG_6179 IMG_6180 IMG_6185 IMG_6187 IMG_6192 IMG_6193 IMG_6199

 

 

About the Author :

Leave a reply