Две закрити паралелки при приема след 7 клас

DSC06842

Две паралелки са закрити, заради липса на достатъчно кандидати да се обучават в тях, след първото класиране за прием след завършен 7 клас. Началникът на Регионалния инспекторат по образование Пенка Илиева издаде заповед да не се осъществява прием в специалността „Банково дело” в Професионалната гимназия по икономика и по специалността „Кетъринг” в Професионалната гимназия по хранителни технологии и туризъм. Желаещите да се обучават в двете  паралелки са били под мининума от 18 души и затова приемът в тях е преустановен.

Общо 507 седмокласници са класирани в 21 паралелки, съобщи за „Делник” Пенка Илиева, а първоначалният план е бил за прием на 520 седмокласници. 11 кандидат-гимназисти не са класирани никъде, защото са пожелали да учат в закритите специалности и не са посочили второ желание.

На 100 процента е осъществен приемът в трите паралелки на ГПЧЕ „Васил Карагьозов”, които тази година успяха да реализират и паралелката с испански като втори чужд език. Запълнени са и двете паралелки на СОУ „Св. Климент Охридски” по изобразително изкуство и информационни технологии. Все още има по няколко места в останалите паралелки. По четири паралелки имат Математическа гимназия (три с математика и информатика и една с биология) и Гимназия „Васил Левски” (биология, информационни технологии, български език и история и български език и география) . Професионалната гимназия по икономика „Георги С. Раковски” има три паралелки по специалностите митническа и данъчна администрация, оперативно счетоводство и икономическа информатика. Професионалната техническа гимназия „Иван Районв” има две паралелки след 7 клас – мехатроника и компютърна техника и технологии, толкова са  и в елховската гимназия, която предлага специалностите математика и информатика, а Професионалната гимназия по строителство и геодезия „Кольо Фичето” има една паралелка с две специалности – недвижими имоти и строителство и архитектура.  Класираните седмокласници трябваше да се запишат до 1 юли, защото до 4 юли е срокът за обявяване на второто класиране. От 7 до 9 юли е срокът за записване след второто класиране, а обявяването на свободните места става на 10 юли. От 11 до 15 юли е срокът за подаване на документи за  трето класиране, резултатите от което трябва да се обявят 17 юли. От 18 до 21 юли е срокът за записване след трето класиране. На 22 юли се обявяват свободните места. След тази дата до 28 юли директорите на училища определят как ще стане записването за свободните места, на 31 юли се утвърждава осъществения план-прием.

About the Author :