Два съмнителни случая за коронавируса в Ямболско, реултатите излизат утре

Ямбол, 13.03.2020 г.

Всички проби, взети за коронавируса COVID-19 от 5 март досега в Ямболска област, са отрицателни, само два от случаите са съмнителни, съобщи шефът на РЗИ-Ямбол д-р Лиляна Генчева. Техните проби са взети на 11 март, очаква се резултатите да бъдат готови утре. Единият пациент е 68-годишен мъж, другият е 38-годишна жена, която идва от Швейцария. И двамата са постъпили с простудна симптоматика, с висока температура, суха кашлица, уточни прокуристът на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ д-р Румен Рунков. И двамата са изведени по най-краткия път в инфекциозния блок- чрез обаждане до 112, през Центъра за спешна медицинска помощ.

28 човека в Ямболско са поставени под домашна карантина, на много от тях тя изтича. Не пристигат много формуляри за хора, преминали границата, последните дни това са по двама-трима на ден, каза още д-р Генчева.

Белодробно отделение на ямболската болница е пълно на 80 процента, в него има свободни легла, допълни д-р Рунков. Днес следобед е проведена главна визитация в Инфекциозно отделение – всички пациенти с хепатит и бактериално-чревна инфекция са прехвърлени в друг блок, така че цяло Инфекциозно отделение е готово да поеме случаи на коронавирус, ако се наложи, уточни той.

Ямболската болница разполага с 8 респираторни апарата, следващата седмица ще се купят още 4-5, отговарящи на изискванията за интензивен сектор.

About the Author :

Leave a reply