Два пъти отстраняват Недка Карска като общински съветник заради една и съща присъда, не е ясно как тя е одобрена да участва в изборите за съветници и кмет

6. Недка Карска - НФСБЗаради една и съща присъда общинският съветник Недка Карска от Националния франт за спасение на България е отстранена за втори път като общински съветник, но по-големият въпрос е защо тя изобщо е допусната да участва в изборите за местна власт, щом е осъждана и не е реабилитирана.

На 18 февруари Общинска избирателна комисия – Ямбол се е произнесла с решение по сигнала на Спас Пенчев, че общинският съветник Недка Карска е осъждана и затова трябва да бъде отстранена.

Срещу Недка Карска действително има три присъди – две на Елховски районен съд от 2005 и от 2007 г., по чл. 293 „а”, заради неизплатени задължения за наета земя, за които има съдебно решение, но по тях тя е реабилитирана по право през 2010 г.

Третата присъда е на Районен съд – Исперих за обсебване в големи размери, която е влязла в сила на 11 юли 2011 г. Недка Карска е осъдена условно на 2 години лишаване от свобода с три години изпитателен срок.

В решението на Общинската избирателна комисия за отстраняването на Недка Карска се уточнява, че по тази присъда тя не е реабилитирана, макар изпитателният срок да е изтекъл. Справка показва, че Недка Карска е депозирала молба от 09.02.2016 г. за извършване на съдебна реабилитация, но делото все още не е насрочено.

Поради тази причина Общинска избирателна комисия прекратява предсрочно пълномощията  като общински съветник на Недка Карска и на нейно място обявява за избрана следващата в листата за общински съветници на НФСБ – Стойка Димитрова.

Много по-сериозният въпрос обаче е как Общинската избирателна комисия е допуснала осъдена и неаребилитирана да бъде кандидат за кмет и за общински съветник, като изрично условие за допускане на кандидати е да „не изтърпява наказание лишаване от свобода” В изискванията се казва още: „Не може да бъде регистрирано като кандидат за общински съветник и/или кмет лице, на което му е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер с влязла в сила присъда”.

На този важен въпрос Общинската избирателна комисия и дума не обелва в своето решение. Още повече, че тази присъда не е неизвестна на обществеността, защото всички помним как в предния Общински съвет се разигра същият сценарий – Недка Карска беше отстранена. Тогава обаче по време на местните избори тя не е имала влязла в сила присъда, а сега  тази присъда е била факт и тя не е реабилитирана.

About the Author :