Два отбора от Ямбол участват в Националния географски фестивал

Geografski festival_logoДва отбора от Ямбол се включиха в третия географски фестивал в България, който тази година се провежда в Пазарджик, съобщи за „Делник” Георги Бодуров, който присъства на фестивала като почетен член на Асоциацията на професионалните географи.

Най-големият географски фестивал в България се oрганизира от създателите на Gеоgraf.bg – Евгения Сарафова и Димитър Желев и под председателството на известния български географ и пътешественик проф. Румен Пенин. Първият подобен форум беше проведен в Ямбол през 2015 г., вторият в Казанлък през 2016 г. Сега за трета поредна година географите от цялата страна, стотици преподаватели, ученици и студенти се събират на национален форум в рамките на три последователни дни – 21-23 април, в Пазарджик.

Ямболските участници са ученици от Природоматематическата гимназия с ръководител Стефка Георгиева и от Профилирана гимназия „Васил Левски” с ръководител Симеон Кузманов. Сред ямболските участници във фестивала е и географът Радка Цингова.

„Една от основните цели на Националния географски фестивал е да съберем на едно място всички, които обичат, изучават и преподават георгафия и да ги запознаем с най-новите тенденции в развитието на науката, както и с някой от последните и алтернативни методи за преподаване на материята в българските училища.” – споделя д-р Евгения Желева.

„Желаем да направим науката интересна и завладяваща за децата в България. Да дадем воля на естественото им любопитството и чрез различни творчески игри и предизвикателства да им покажем потенциала й, като ги накараме да повярват в собствените си способности да творят велики открития.”– споделя и другият създател на geograf.bg, д-р Димитър Желев.

Фестивалната програма започна с откриване на изложба а географията и образованието чрез дейността на различни национални и регионални институции и компании. Богатата фестивална програма включва редица научнопопулярни географски презентации, ученически състезания, семинари за учители и студенти и изложби. По време на фестивалните дни, участниците във фестивала ще имат възможността да посетят безплатно всички музеи и галерии в гр. Пазарджик.

Председател на Организационния комитет на Национален географски фестивал е известният географ и пътешественик проф. Румен Пенин. Организатори на събитието са Географ БГ – победител в ПРОМЯНАТА 2016/2017 – най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява в партньорство с фондация „Промяната” (част от мрежата на Reach for Change), Община Пазарджик, Българско географско дружество, ПГ „Ив. С. Аксаков”, ОУ „Св. Кл. Охридски”, ОУ „Проф. Ив. Батаклиев”. Партньори на фестивала са Регионално управление на образованието  – Пазарджик, National Geographic България, Фондация „Промяната”, Издателство „Атласи“, Ротари клуб Пазарджик, Геолого-географски факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“, Катедра „География” на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, Катедра „География, екология и опазване на околната среда“ на ЮЗУ „Неофит Рилски“, Уикипедия България, Ботаническа градина „Борика”.

 

About the Author :

Leave a reply