„Дванайсетте стола“ от Илф и Петров безплатно за приятелите на Драматичен театър “Невена Коканова“-Ямбол

Ямбол, 22.04.2020 г.

Петото заглавие от златния фонд на Драматичен театър „Невена Коканова“, Ямбол, което ще бъде достъпно онлайн в четвъртък, 23 април е „Дванайсетте стола“ от Илф и Петров. Премиерата на ямболска сцена на спектакъла е била през 2007 година.

Драматизацията е направена по смешния и интригуващ роман на Илф и Петров. Великият комбинатор Остап Бендер е безкрайно човечен авантюрист, който притежава големия талант да се възползва от човешките пороци. В основата на спектакъла са премеждията на Остап Бендер и Иполит Воробянинов, които тръгват по дирите на дванайсет стола, разпилени из цяла Русия, за да намерят в един от тях скрити диаманти. Произведението “Дванайсетте стола“ е филмирано и играно многократно на театралните сцени в света през годините.

Режисьор на ямболския вариант на „Дванайсетте стола“ е Пламен Панев, а сценограф е Алексанадрина Игнатова. В ролите се превъплащават актьорите Волен Митев, Николай Вълканов, Атанас Жеков – Кроко, Вълчо Янев, Полина Стоянова, Анастасия Андриянова, Велика Видева, Иван Благомиров, Вартерес Минареджиян, Даниела Райчевска, Цветелина Кънева и Михаил Лазаров.

След едномесечни нетрадиционни срещи между публика и актьори, представяните онлайн спектакли на Драматичен театър „Невена Коканова“ се радват на изключително голям интерес. Всяко едно от излъчените в Интернет представления събират между 2 000 и 4 000 гледания. По този начин се формира многократно по-многобройна аудитория, която би могла да съпреживее едновременно магията на театралното изкуство, отколкото в традиционните театрални зали. „Една от вероятните причини за този интерес според нас е желанието на зрителите да проследят етапите, през които е преминал ямболския театър през годините. Втората е леката носталгия по миналите години, а третата желанието на хората, които са далеч от Ямбол и България да се докоснат отново до родното място“, кометират от ръководството на ямболския театър. И въпреки, че качеството на записа на някои от спектаклите, правени по време на премиерите, не е от най-добрите заради нивото на техниката в началото на века, от културната институция очакват още по-голям интерес към представяната продукци на театъра. Инициативата на Драматичен театър „Невена Коканова“ да излъчва онлайн спектакли от златния си фонд ще продължи, докато възможността за директен контакт между актьори и зрители в театралните зали не бъде възстановена.

Спектакълът „Дванайсетте стола“ от Илф и Петров ще бъде достъпен онлайн в четвъртък, 23 април в профилите на театъра „ДТ „Невена Коканова“ и „За приятелите на ДТ „Невена Коканова“ във Фейсбук.

 

About the Author :

Leave a reply