Дванадесет без пет за баскетболния ни клуб

999В 12 без 5 сръбският старши треньор на „Ямбол” Марянович привлече, противно на твърденията му, че има нужда от плеймейкър и атакуващ гард, централен нападател. Това е Милян Пупович, чиято класа не подлежи на съмнение, тя  е доказана в последните два сезона с екипите на „Черно море Порт” и „Левски”.

Всъщност, знаеше се, че сред  дошлите заедно с Нинослав Марянович баскетболисти няма типичен център – Бочка е гард, Радетич е леко крило, а третият от новите легионери бе тежко крило, което играело и на позиция 5. Едно е да играе понякога като център, друго е да има всички навици на център. А новото попълнение Милян Пупович е стара кримка.

Той е на над 30 години, висок е 210 сантиметра. Сърбинът е от така наречените тежки центрове, но притежава и прилична атлетичност.

Изненадващо е все пак това рязко сменяне на приоритети в селекцията на „Ямбол” броени дни преди старта на новия шампионат. Възможно е поредицата от загуби в контролите да е наложило привличане на пожар на по-качествени играчи. Ако курсът е такъв, действително ще трябва да се намерят пари и за дублиращи гардове на капитана Говедаров и на плеймейкъра Бочка.

Късното начало на подготовката на нашия отбор, и още по-късното назначаване на треньор, прати „Ямбол” в лоша позиция и по отношение на контролните двубои. Всеки от силните, или що годе силните състави, си бе направил програмата, като гледаше той да е домакин, за да видят неговите фенове какви са новите имена в отбора.

А и у дома победите се постигат по-лесно, макар да е подготвителен период нито един треньор не иска неговите да нанижат пет-шест поредни поражения. Така пада самочувствието на момчетата, в спорта има и много психология. Добре е, че новото име в „Ямбол” Пупович идва след като е тренирал с „Игокеа”. Милян е от масивните състезатели и всеки килограм в повече после трудно се топи.

Дебютиращият като старши треньор именно на „Ямбол” Нинослав Марянович иска почти максималното от ръководството на нашия клуб. Какво точно не одобрява в качествата на ямболските гардове, не е ясно, макар и Стойо Чолаков, и Евгени Иванов, да са играли като атакуващи гардове. Разбира се, нито един от двамата не може да бъде плеймейкър – това е фантастика. Намирането сега на още двама гарда, не е невъзможно- твърди се, че по това време цената на баскетболистите пада, просто много от тях остават без клубове….

Колкото и да пада, сръбският треньор на „Ямбол” ще иска новите, дублиращи гардове, да са квалитетни все пак, а не да са просто част от тимовия лист. Управата на нашия клуб обяви , че този сезон няма достатъчно пари за силна селекция. Дали пък междувременно не са се появили бизнесмени, готови да ударят по-здраво рамо?

Дано да е така,защото идеята да сме в дъното на таблицата през новия шампионат е не особено привлекателна, меко казано. Особено пък когато не се гради нов, млад тим, в който играят няколко ямболски юноши и младежи. Все пак с мъжете са почнали тренировки Александър Драгоев и Ави Митрани. Драгоев изпъква рязко сред  връстниците си, Митрани има елегантен маниер на игра, но е доста плах, спортната злоба му е дефицитна.

Сръбският треньор може би знае как се маха този дефицит, може би ще даде игрово време на Драгоев. Събитията обаче показват по-скоро друго – Марянович иска да направи добър, ако не много силен, дебют като старши треньор на мъжки отбор.

Наскоро вече го писах, но пак ще го кажа – при тази му амбиция, той няма как да налага момчета, които се бръснат от миналия месец. И вие да сте, няма да искате да се издъните при дебюта си начело на мъжка формация…

Явно ни очаква един напрегнат, драматичен за мнозина сезон. При Юли Радионов бе ясно, че има шанс, дори и да не постигне нещо кой знае какво през първите месеци.

Зад Юлиян 200 процента стоеше Иван Чолаков. И сега Иван ще да е „измислил” идването на сръбския треньор в зала „Диана”.

Колко дълго обаче ще му пази гърба, ако Марянович има нужда от това?

Борислав Ненов

 

About the Author :