Дванадесети национален тракийски християнски събор „Спасовден“

Националният тракийски християнски събор „Спасовден“ се проведе в местността „Бакаджик” край Ямбол.

???????????????????????????????Празникът започна от 10.00 часа и продължи до 17.00 часа. Дванадесетото издание на събора се организира от Дружество „Тракия“ със съдействието на община „Тунджа“ и община Ямбол.

В проявата участваха около 350 души – 19 певчески състави и индивидуални изпълнители от Южна България, като от община „Тунджа“ участваха шест певчески групи. Самодейците се представят с песни от автентичния тракийски фолклор.

???????????????????????????????На празника присъстваха кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев, Георги Славов – кмет на община Ямбол, заместник-областните управители – Диана Динкова и Иван Йоргов, заместник-кметовете на община „Тунджа“ Станчо Ставрев и Георги Чалъков, заместник-кметът на община Ямбол – Илиана Бицова, Красимир Премянов – председател на съюза на тракийските дружества в България и Михаил Вълев – председателят на дружество „Тракия“ гр. Ямбол. Молебен за здраве и благоденствие отслужи архимандрит Димитрий.

???????????????????????????????В приветственото си слово кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев подчерта символиката, че в Деня на Възнесение Господне, на акта на човешкото Спасение, се провежда Тракийския събор, защото той носи в себе си спомена за хилядите изстрадали и потърсили спасение тракийски българи и че макар прокудени и разорени, те са съхранили своята християнска вяра и българската идентичност.

 

??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ???????????????????????????????

 

About the Author :