Двама поделят „Жорж Папазов”

KazandjievХудожниците Цветан Казанджиев и Александрина Игнатова ще получат наградата за изкуство и култура на община Ямбол за 2014 година на името на „Жорж Папазов”, присъждана за постижения в изкуството и културата.
Казанджиев е запазена марка и в България, и зад граница. В творческата му биография има многобройни награди от участия в Национални и международни изложби. Роденият през 1960 г. в Ямбол  график и живописец е добре познато име в Япония, където е направил досега 5 изложби, като в страната на изгряващото слънце най-щастливият маршрут за Цветан е Нагоя. Там пословичният с работохолизма си творец отива за първи път през 1998 година, и се връща през 2002 г.
На „сметката” си Казанджиев притежава награди от Международното биенале на графиката в Сеул, Южна Корея и в Кадакес, Испания. Негови платна и графики са притежание на галерии и на  колекционери в Холандия, САЩ, Швеция, Япония, Гърция, Полша, Испания и, разбира се, в България.
Цветан е пословичен с липсата му на желание да напуска родния Ямбол и ателието си, в което цари спартанска обстановка, но все пак заради работата си тръгва понякога и далеч от Тунджа. Неотдавна той чете лекции на студенти по изобразително изкуство в Университета във Велико Търново и получи покана да повтори „визитата си” в старопрестолния град.
Вторият носител на наградата „Жорж Папазов”- сценографът и художник Александрина Игнатова, също е достойна за големия приз. Саша дава много на ямболския Драматичен театър и го прави по впечатляващ начин.
Нейните рисунки също са на високо ниво и почеркът и не може да бъде сбъркан.

About the Author :