Да съхраним българското!

M. AndonovУВАЖАЕМИ  ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

СКЪПИ СЪГРАЖДАНИ,

„Съединението прави силата!” – този лозунг е познат на всеки българин. Той е част от нашата история и винаги ни връща към събития, които доказват колко голям може да бъде един малък  народ. Три думи само, а толкова богат смисъл! И такъв силен урок за родолюбие, за съпричастност към делата български, за всеобщност в постигане на целите!

Всяка година на 6 септември, ние, българите, си припомняме годината 1885. Време, когато една гореща мечта се превръща в реалност. Съединението на Княжество България и Източна Румелия  определя на практика новия път на България. И се превръща в постижение на хора, които добре знаят, че един народ може да бъде силен, ако доказва заедността си. Ако отстоява без колебание  желанията си. И без да се интересува от това дали останалия свят  одобрява такова поведение.  До днес историците определят  оня исторически 6 септември на 1885г. като „безпрецедентен случай  в българската история”, като „блестяща комбинация на цялата българска общественост”, като „изкуство на дипломацията и храбростта на българската армия”, като  „триумф на умереността и компромиса”… Ето, това е признание! Защото  историята не само се пише от силни личности, тя се пренася през времето чрез летописците.

От великото дело на Съединението до днес изминаха 129 години. Но написаното, казаното за събитията от тогава, все пак остава  като че ли недовършено. Има какво още и още да се разказва за героизма  и патриотизма на главните герои според които съдбата на България е над всичко.

Днес няма нужда да проследяваме хода на историческото събитие. Това се учи от учебниците  в училище. Днес ще отдадем почит и признателност, днес ще споменем с уважение делото българско,  ще изразим гордостта си, че сме приемници на силни българи. Ще прибавим своята готовност да бъдем достойни наследници, да бъдем силни и смели, да отстояваме целите си, да пазим чистотата и светостта на българската история, да пазим идентичността си, да работим за доброто утре на родината си. И така връзката  „минало – настояще – бъдеще” ще остава трайно здрава, а взаимовлиянието между „нас” като съвременници и „тях”, като герои от миналото – трайно и неопровержимо. За да се превърне в мост към бъдещето.

Да помним и пазим миналото си! Да  не забравяме, че Съединението прави силата! Да вървим напред със смелост, самочувствие и вяра! Да пазим чисти и свети идеалите на предците! Да съхраним българското и българщината!.. Нека в този ден това бъдат нашите послания към младите и всички, които идват след нас.

Да живее България!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, СЪГРАЖДАНИ!

МИТКО АНДОНОВ,

КМЕТ НА ОБЩИНА СТРАЛДЖА

About the Author :