Дарение от 700 книги получиха 15 ямболски училища на литературна среща в Безистена

Ямбол, 14.05.2022 г.

„Книгата е индивидуалният храм, който приютява мислещата душа. Там тя се пречиства, зарежда се със светлината на буквите, с духа на буквите“. С тези думи издателят Иван Гранитски даде начало на литературната среща в културно-информационен център Безистена, която се проведе на 13 май.

На нея беше обявено, че 15 училищни библиотеки в Ямбол ще получат като дарение 700 книги от български автори на издателство „Захарий Стоянов“. Дарители са роденият в Ямбол народен представител Петър Кънев и зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин.

„Аз съм безкрайно свързан с моя роден град и затова решихме със съмишленици да направим едно добро дело за библиотеките на ямболски училища. Така както получиха дарения училищата на община „Тунджа“ и на други общини от Бургаска област“, каза Петър Кънев. Той уточни, че дарението е и в памет на починалите му родители, които са били учители в Ямбол – майка му е била над 30 години преподавател по математика, а баща му е бил дългогодишен директор на ОУ „Христо Смирненски“ в града.

„Петър Кънев е един от малкото съвременни дарители, ктитори и спомоществователи. От Ямбол до Бургас в редица градове и техните читалища и училища са получавали дарения на книги на български автори от него“, подчерта издателят Иван Гранитски.

В пълната с ученици и с изкушени от литературата зала издателят представи и двамата ямболски творци – писателят Любомир Котев и поетът Тенко Тенев, и техните нови творби.

„Народопсихологиите на Любомир Котев са в един жанр, който е много труден от една страна, от друга страна е непопулярен и в съвременната българска литература почти няма автори, които пишат в него“, каза Иван Гранитски и допълни, че този жанр изисква голяма информация, ерудиция, огромно познаване на българската история, на народопсихологията, на икономическата мисъл, на извороведението, на пътеписите. „Любомир Котев следва традицията, която идва от Иван Хаджийски и от други наши пътеписци и изследователи. През годините, ровейки се из библиотеките, четейки много архивни материали, свързани с фолклора, с историята на отделни населени места, с литературата, с изкуството, с икономическата мисъл и развитие на България, лека полека създаде 9 книги, които сега обединяваме в два тома „Народопсихологии“. В тях се вижда в най-ярка степен блестящия талант на Любомир Котев да бъде един своеобразен духовен пътешественик“, подчерта още Иван Гранитски. Според него Котев пътешества из българската история – повече от пет века са отразени в тези книги – от времето, когато България е паднала под османска власт, до най-младото време. „Народопсихологиите“ са направени на къси фрагменти, на кратки сюжети. Те са много интересни, четат се леко и са много поучителни, каза още издателят и допълни, че двата тома „Народопсихологии“ са сред дарените на училищата книги.

За Тенко Тенев Иван Гранитски каза, че е един от най-известните и ярки български лирици. Той допълни, че най-главното качество на неговата поезия са светлите лирически внушения, които са характерни още от първите му стихосбирки. „Това е един мек, акварелен поет, който разчита на непосредственото, финото, ненатрапчивото внушение, бяга от декларативността, от патоса“, подчерта издателят.

Поетът Тенко Тенев припомни откога познава „виновниците“ за литературната вечер и прочете свои стихове от юбилейния сборник „Завинаги в мен“.

Любомир Котев благодари на приятелите си за помощта, която са му оказвали. „Нямаше как да издавам 20 г. ежедневника вестник „Делник“, ако не беше помощта на Петър Кънев и Сашо Дончев. Нямаше как да напиша тези 40 и кусур книги, ако не беше Иван Гранитски, защото той не е само издател, но и вдъхновител. Той е най-истинският, честен и единствен радетел за българска литература. Благодарение на неговия ентусиазъм, на неговите усилия, на неговата саможертва дори, може да излиза сериозна българска литература, качествени издания вече 30 години.

Котев сподели, че се радва, че може да подкрепи това богоугодно и полезно за обществото начинание – книги на български автори да бъдат дарени на ямболски училища.

След края на литературната вечер директорите на ямболски училища и техните ученици получиха дарените книги за техните училищни библиотеки.

About the Author :

1 Comment to “Дарение от 700 книги получиха 15 ямболски училища на литературна среща в Безистена”
  • zoritoler imol
    June 25, 2022 - Reply

    Thank you for sharing excellent informations. Your site is so cool. I am impressed by the details that you have on this site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found just the info I already searched everywhere and just couldn’t come across. What a great site.

Leave a reply