Данъчни лектори от НАП Ямбол с часове в училищата

OLYMPUS DIGITAL CAMERAНационалната агенция за приходите даде началото на третата част на  образователния си проект „Влез в час с данъците“. Първият данъчен урок в Ямбол беше изнесен в Гимназията с преподаване на чужди езици „Васил Карагьозов”, където лектори въведоха 12- класниците в темите „данъци” и „осигуровки”. Главната цел на проекта на НАП, който се подкрепя от Министерството на образованието и науката, е повишаване на данъчната култура на подрастващите. До края на тази учебна година учениците от 11-и и 12-и клас на  гимназията ще изслушат презентации на данъчните в часовете на класния ръководител.

Основен акцент на кампанията тази година са 20 онлайн данъчни курса. След края на всеки видео урок учениците, които са се регистрирали на www.vlezvchas.bg могат да тестват знанията си с няколко кратки въпроса и да се състезават за 20 големи награди. В рамките на 10 месеца те ще имат възможност да спечелят дронове, електронни книги, портативни говорители или камери за екстремни спортове. Всяка събрана точка от верен отговор е шанс за печалба. Отличниците по данъци ще могат да спечелят портативно зарядно, слушалки или тефтер с химикалка за тъч скрийн екран. От 25 април до 8 май всеки ученик, който се е регистрирал на сайта www.vlezvchas.bg ще може да участва в следващия тест по данъци. В рамките на две седмици, участниците решили теста след данъчния урок за здравното осигуряване в България ще могат да спечелят страхотен електронен четец. Победителят ще бъде изтеглен 9-ти май.

Мартин Вапцаров е първият победител в играта с данъчни курсове на НАП. Дванадесетокласникът от СОУ „Св. П. Хилендарски“ в Пловдив ще получи дрон с LED светлини, 360 градуса лупинг, обхват около 150 м. и други екстри. Успешно преминатият тест, след данъчния курс за данъците в България, донесоха на Мартин 35 точки. Късметлията се състезава с още 100 участника в играта, най-активните, сред които са от Варна, София и Видин.

Във видео уроците на НАП по данъчни въпроси ще говорят шампионът по спортна гимнастика Йордан Йовчев, певицата Михаела Филева, журналистът Любен Дилов-син, волейболистът Валентин Братоев, рапарът Wosh MC и др. По интересен начин те ще разкажат повече за видовете данъци в България, за здравното и социалното осигуряване, за важността на касовата бележка, какво е държавен бюджет и др.

Инициативата ще продължи до края на учебната година през 2017 г. Всеки фен на страницата в социалната мрежа “Фейсбук“ ще може да види коментарите на българските известни лица, които подкрепят инициативата и отговорите на въпросите „Кога декларираме доходите си“, „Как се възстановяват здравноосигурителните ми права при завръщане в България“ и други полезни теми за младите.

В национален мащаб кампанията включва и срещи на 100 данъчни лектори с ученици на възраст между 14 и 18 години в 150 общообразователни училища в 28-те областни града на страната. Само за Ямбол, досега по проекта „Влез в час с данъците”, лекторите от териториалната структура на приходното ведомство са провели над 40 часа в 4 училища като са се срещнали с повече от  800 ученици.

About the Author :