Даниел и Катин Асенови ще участват в международния боксов турнир „Странджа”

asenoviДвамата братя – Даниел и Катин Асенови от Боксов клуб “Априлец” – Бояджик, ще вземат участие в тазгодишното 68-мо издание на Международният боксов турнир „Странджа”, който е най-старият боксов турнир в Европа. Той се провежда от 21 до 26 февруари 2017 г. в столичната спортна зала „София”. Жребият ще се тегли на 21 февруари от 11 ч. в парк хотел Москва. Срещите започват в 15 ч. в зала “София”, а официалното откриване ще е в 18,30 ч.

Тази година участие ще вземат над 280 състезатели (210 мъже и 72 жени) от 35 държави. България ще бъде представена от над 30 боксьори, като освен националите, на ринга ще излязат и много клубни състезатели.

До полуфиналите двубоите ще се провеждат на два ринга, а сесиите са от 15:00 и от 18:30 ч. Полуфиналите ще са на един ринг в събота (25 февруари) от 14:30 и 18:30 ч., а финалите са в неделя (26 февруари) от 14:00 ч.

„Огромният интерес към турнира наложи увеличаването на дните за провеждането му“, заяви изпълнителният директор на БФБ Светослав Сапунджиев.

Друга новост е, че жените ще боксират в 3 части по 3 минути, а не както бе досега 4 по 2 минути. Промяната бе приета от Международната боксова асоциация (АИБА) на 19 декември 2016 г. По време на турнира ще се проведе и сертификационен курс за съдии 3 звезди на АИБА, а срещите ще бъдат реферирани от по петима арбитри около ринга.

Носителите на купа „Странджа“ при мъжете и при жените ще бъдат определени от супервайзора на надпреварата.

„Готови сме за турнира. Проведохме много успешен лагер на Белмекен, за което благодаря на федерацията и на треньорския щаб, в който влезе и психолог, заяви старши треньорът на националите Жоел Солер Арате. – Осъществихме нов проект с включването и на млади и перспективни боксьори, които се влагаха дори повече от мъжете. На тях им предстои европейско първенство в България, а на мъжете – европейско и световно първенство, където са насочени основните ни усилия. Целта ни за „Странджа“ е да подобрим статистиката от миналата година, когато записахме 15 загуби с 1:2 съдийски гласа“, допълни кубинският специалист, който призна, че въвежда нова система за подготовка, неизползвана досега.

Състав на националния отбор на България за купа „Странджа“ 2017:

Мъже

49 кг – Тинко Банабаков

52 кг – Даниел Асенов

56 кг – Стефан Иванов, Кирил Русинов и Душко Благовестов

60 кг – Катин Асенов и Елиан Димитров

64 кг – Айрин Исметов

69 кг – Роберт Чамасанян

75 кг – Арман Хакобян

81 кг – Благой Найденов

91 кг – Кристиян Димитров

+91 кг – Петър Белберов

Жени

51 кг – Златислава Чуканова, Габриела Димитрова и Венелина Поптолева

54 кг – Станимира Петрова и Калина Трендафилова

60 кг – Деница Елисеева

64 кг – Джоана Нуамеруе

 

About the Author :