Даниел Асенов отива на Олимпийски игри в Китай

KBA_8061 Даниел Асенов от боксов клуб „Априлец”-село Бояджик спечели квота за Младежките олимпийски игри в Китай през август. Във вторник европейският шампион за юноши от първенството в Анапа, Русия за миналата година, би състезателя от Индия Гаурав Соланки. По този начин до известна степен боксьор № 1 на страната ни за 2013 г. компенсира разочарованието си от пропуснатия медал на световното първенство.
Джобния Тайсън от село Кукорево тръгна малко колебливо в първенството, но във втория  двубой намери ритъма си и записа нов успех и стигна до фазата на четвъртфиналите. Там Даниел Асенов, играещ в категория до 52 кг, излезе срещу представителя на Азербайджан Масуд Юсифзада и не можа да пречупи противника си.
Съдиите присъдиха първите два рунда за азера с по 27:29, последните минути от битката реферите отчетоха като равни-28:28 и Даниел излезе от борбата за медалите. Тази загуба бе неочаквана за повечето специалисти, но вероятно значение за нея изигра фактът, че в последните месеци европейският първенец за юноши бе качил килограми и трябваше да сваля, за да влезе в коронната си категория до 52 кг. Националният треньор на младежите опита на един силен международен турнир Асенов в по-горната категория, но явно след това прецени, че там не е в свои води.
„ Вече съм добре. Това бе втората ми мечта – да стигна до олимпиада. Първата – да взема медал от световното, не можах да осъществя, за жалост. Изкарах безсънна нощ от притеснение и в плач, но излязох мобилизиран на ринга. Доволен съм, че отивам на олимпиада. Ще се подготвя добре и отново ще се боря за медалите там”, каза пред медиите средният от братята Асенови, които и тримата са състезатели по бокс.
Световното първенство за младежи бе за възрастта 17-18 г., на него имаше и представител от боксов клуб „Ямбол”. Това бе Кристиян Дойчев, но възпитаникът на треньора Дончо Дончев отпадна от сметките още при първото си излизане между белите въжета.

Възрастта на Даниел Асенов дава огромни надежди, че той не само ще участва на младежките Олимпийски игри в Китай това лято, но скоро ще влезе в голямата игра и при мъжете. Доайенът сред треньорите в българския бокс Димитър Мутафов и синът му Тодор, вече създадоха много медалисти при кадетите и юношите от първенствата на стария континент, венец на усилията им обаче ще бъде класиране на техен състезател на Олимпиада за мъже. И атака на медалите там.

About the Author :