Дали да седна и да повикам неволята?!

640_90936За човек от домакинство необходимите средства за нормален живот са 590,32 лв. – за семейство с две деца са необходими 2361. 28 лв. Издръжката нараства минимум с 36 лева на месец от началото на годината .

А от есента ще поскъпне природният газ, което ще повлече цените на всички стоки и услуги много нагоре!

Гарантираният минимален доход се повишава на 75 лв. от 01.01.2018 г. ?!

„Нужният доход се изчислява като брутна работна заплата, след като се приспаднат социално-осигурителните вноски и данъците, за да може да се получи нетната сума, която е нужна да се получи за издръжката на едно домакинство, тоест 1474 лева е заплатата, която трябва да получаваме, за да можем да живеем добре у нас“, обясни в сутрешния блок на „Нова телевизия“ председателят на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любен Томев.

Според данните на синдиката 75% от българите живеят в лишения…..”, излъчено на 14.11.2017 г.

Е, очевидно само нерегистрираните на работа ( от “сивия сектор”), без официални доходи и документ за собственост ще имат право на помощи – циганите!

Очевидно само тези от малцинствата не живеят в лишения! Не плащат данък сгради (незаконни са!, не плащат вода (без водомери са!), не плащат електроенергия (един кабел свързва цял квартал! -справка къщите, построени край реката!)!

Получават помощи за отопление, за издръжка, хранителни продукти от всякакви организации (като “социално слаби”), които после продават за по 1 лев – зрял фасул, леща, захар, брашно и пр. пр. – всичко по лев за килограм. И аз съм купувала, защото е по-евтино…

Искам правилно да бъда разбрана! Работих много години в този квартал (слава на Бог до 1989 г.!), все още ме поздравяват при среща жителите, които са влизали в библиотеката по различен повод – като читатели, с молба да попълня документи за социални помощи, за започване на работа, да им напиша писмо до любимия в казармата или затвора…Не съм расист, не съм против тях, а против делата на много от тях.

Погледнете какви палати издигнаха тези “социално слаби” хорица! Посетете циганския квартал в Ямбол (вероятно и в останалите градове е така) – почти всяка къща има гише за продажба на нещо, на улицата се продават плодове и зеленчуци (учудващо на по-ниски цени от пазари и магазини! ). А те не са производители!

Има много магазини, в които се продават завеси, перилни препарати, домашни потреби и пр. и пр. Едва ли са регистрирани като търговци!

В квартала има и много кафета…

Пак в квартала се продават дрехи, обувки, спално и лично бельо, завеси и др. “втора употреба”

А как се обличат! Не от “втора употреба”! Изтупани като лордове!

В магазина купуват деликатеси, които много българи не са вкусили от години!

Е, направете изчисление сами: колко пари за издръжка са необходими на семейство с най-малко 5 – 6 деца, от тях да останат и постоят къщи на 2-3 етажа ! Да се обзаведат всички стаи…, сателитните антени (чинии) са задължителни!

А сватбите? Траят по 3 дни. Чеизът на булката включва обзавеждане на няколко стаи- кухня, хол, спалня..(наемат камиони с голяма платформа, за да го събере , окачват бельото на булката – по минимум 10 вида, нощници – една от друга по-шикозни!, рокли, обувки, аксесоари, не липсват и домашни чехли и пантофи!

Много още мога да пиша за тона население, за битието им, за психологията им, през годините ги опознах добре.

Затова не се учудвам как си позволяват всичко това!

Ние се простихме с бурканите зимнина, с които се зареждахме да има до пролетта, не можем да си позволим да пътуваме даже и в близки градове, все не достигат пари и да си позволим посещение на опера, театър и др. културни развлечения…

Много са като мен – да платят сметките и…остават лятно време за 10-дни да изкараме, а през зимата пенсиите не достигат да си платим даже само консумативите с 210 лева пенсия след почти 40-годишен стаж! Сега е еднаква с тези, които не са работили и ден!

Тъжно ми е, че децата ми са далече, но по-тъжно бе, когато бяха тук . Нямаше да могат внуците ми да завършат висше образование…

Накратко, това е положението на 75% от населението! Дали да седна  и да повикам неволята?!

 
ТанКир (Таня Кирова)

About the Author :

Leave a reply