Дали битката в ямболската БСП беше между „стари-млади”

DSC08644Фактът е ясен- Николай Пенев победи на балотажа доктор Райно Георгиев с разлика от десет гласа за общински шеф на БСП-Ямбол. Катя Георгиева, третият участник в надпреварата, преди това трябваше да „свие знамената”.

Какво обаче имаме след тази вечер в БСП-Ямбол? Загуба на младите, за чието олицетворение някои приемат доктор Райно Георгиев, или победа за старите кадри на левицата край Тунджа, чийто виден представител е Пенев.

Преди да стартира гласуването за всички ръководни органи на ямболската организация на БСП, включително и за нов шеф, изненадващо нито един от тия, които не си направиха самоотвод, подобно на  Калоян Калиманов, Мария Кунчева и Пенка Илиева, не излезе на трибуната, за да изложи как той вижда оттук насетне нещата в ямболската БСП.

Странен ход, но така бе решил някой, а имаше кой да даде висока топка, тъй като в залата на НТС бяха депутатите от БСП Мерджанов и Карагьозов. Тон за песен, разбира се, можеше да даде говорителят на лявата партия и зам.—шеф на парламентарната група на левите Мерджанов, ролята на Карагьозов е съвсем друга.

След  14 часа в залата на НТС се появи и още един депутат- Петър Кънев, но той е народен представител от Бургаския избирателен район, а и май няма навика да се бърка в партитурата на местната  БСП, особено пък след като направи един мандат от Велико Търново, а сега е в парламента пак от друга област.

А и Петър Кънев не е член на ръководството на БСП, всъщност едрият полиграфист изобщо не членува в лявата партия , а е в нея от квотата на  експертите.

Е, ако реши, може да разбута доста пиеси, но към ямболската май действително няма интерес. Поне в момента.

Младите загубиха или старите спечелиха, това е въпросът, според някои. Сред делегатите на общинската конференция, млади хора имаше твърде малко, а това, че Калиманов, например, напираше да говори надълго, надали променя особено нещата. Тежестта на Русин Ребров в БСП-Ямбол също не трябва да се надценява.

Всъщност, може би реално загуби средното поколение, чийто представител бе Катя Георгиева.

Сред  делегатите се дискутираше, само че не от трибуната, дали доктор Райно Георгиев ще даде устрем на местната организация, ако спечели битката. Лекарят от Спешно отделение, който иска да стане специалист по съдебна медицина, а междувременно, въпреки нулевия си опит в болницата, стана член на Борда на директорите, не е човек на резките движения.

Спрямо Румен Банков, лекарят действа , а и говори, като на каданс. Епохата на Банков обаче свърши, поне формално, защото по устав той просто нямаше право отново да се кандидатира.  А и бе прекалено дълго начело на модерната лява, така че е време за политическа пенсия.

Ако такава изобщо има, защото Банков не само бе избран за делегат на конгреса на БСП, а се счита, че има силно влияние върху новия шеф на ямболската БСП Николай Пенев.

Мнозина мислят, че Пенев е лишен от твърд характер. Това може да се окаже илюзия, въпреки че като нрав той действително е по-мек, твърде коректен човек. На два пъти, вярно е, бе назначаван за областен управител – първият път през 2007 година, вторият път – през 2013, когато премиер бе Орешарски.

Дали обаче сега Пенев няма да поеме своя роля, колкото и това да е сложно, след като на „главата му” стои заместник-шефът на парламентарната група на червените Мерджанов, който се спряга и за лидер на БСП?

Аз не изключвам такъв вариант, дори заради подозрението, че на Николай Пенев май му бе писнало да стои в предверието на властта в местната лява партия. Дори когато бе губернатор, той не бе редом до Банков и Мерджанов.

Младите в БСП няма да изчезнат от нея , въпреки че Райно Георгиев загуби балотажа. Част от тях получават държавни или общински длъжности, когато модерната лява печели изборите.В този  контекст, те са навързани твърде много с ръководството на ямболската организация.

Новият шеф , Пенев, вероятно лесно ще намери допирна точка с тях. Версията, че Пенев е изборът на статуквото, също има силна логика, това го споделиха и част от делегатите на конференцията в НТС.

Николай Пенев може и да е ямболският вариант на Михаил Миков – в някои отношения те си приличат.
Бившият губернатор сега получава шанс. Шанс да бъде нещо по-различно  от това, което мнозина мислят за него – че е човек на вечното съгласие в БСП. Човек на постоянните компромиси.

От хора с подобен имидж, може да се очакват и доста неочаквани движения. Може и към бюлетината на БСП да почнат да се връщат хора, които не обичаха резкия нрав на Румен Банков, който понякога бе и брутален.

Имам известна представа за характерите на доктор Райно Георгиев и на Николай Пенев. Те са по-скоро сходни, а делението млади-стари , поне за мен, е често ала-бала. Сергей Станишев се провали с гръм и трясък, въпреки че бе малко над 30 годишна възраст,  пълно фиаско направи  Жан Виденов, който бе още по-млад. Сред  десните, един от най-големите провали бе премиерът Филип Димитров.

Към момента не виждам в нито една солидна държава, премиерите да са на младежка възраст.

Така че конфликтът млади-стари е доста пресилен, особено пък на ямболска  БСП почва.

БСП, дали чрез Пенев, дали чрез  Райно Георгиев, не може да има своя Георги Славов- просто модерната лява не е ГЕРБ.

Което, апропо, не е лошо- боговете в един град не могат да са навалица, защото тогава ще умрем от скука.

Борислав Ненов

 

About the Author :