Далеч сме от грипна епидемия

IMG_4799AВсе още сме далеч от грипна епидемия, макар да има подем на острите респираторни заболявания в Ямбол, съобщи за „Делник” д-р Лиляна Генчева, директор на Регионалната здравна инспекция. През изминалата седмица са регистрирани 240 остри респираторни заболявания на 10 000 души население, по-предната са били 191, а за обявяване на грипна епидемия трябва тези показатели да достигнат 360 на 10 000 души.
Най-засегнатите рискови групи досега са децата до 14 години. Все още в Ямбол няма поставена диагноза грип, но на случаен принцип са взети 17 носогърлени натривки, които са изпратени в Националния център по заразни и паразитни болести, за да се установи кой грипен вирус циркулира в Ямбол. Очаква се резултатите от тях да пристигнат до дни.
Регионалната здравна инспекция е предприела мерки като за предепидемична обстановка. Въведен е строг сутрешен филтър в детските градини и училищата да не се приемат болни деца. Всички директори на училища са предупредени да поискат прекратяване на учебните занятия при над 30 на сто заболели ученици, но досега няма такива искания. В лечебните заведения се използват маски, ограничени са свижданията.
От РЗИ информиран личните лекари, че разполагат с безплатни антивирусни препарати – Реленца и Тамифлу, които могат да им предоставят да дават на пациентите си при нужда.

Диана Иванова

About the Author :