Гълъбите-маратонци – чудото на тези малки птици

SAM_171218 гълъба на ямболския гълъбовъд Михаил Анастасов са участвали в прелитането на 872 км от полския град Люблин до дома им в Ямбол миналата седмица, завръщат се едва 4 от тях, научихме от самия него – учител по професия, любител на гълъбите по душа. Възможно е да се появят и други от птиците му, изостанали при полета, но те вече няма да отговарят на критериите за спортна дейност. Защото след като първите успяват да прелетят разстоянието за 10-11 часа – значи това е критерият, обяснява той. Последният им полет показва скорост на летене около 70 км/ч и повече  – 1270 м/мин.

Михаил Анастасов произвеждам по 60-80 млади гълъба годишно. На следващата година като едногодишни птици той ги пуска на 500 км прелет – тогава от тях остават малко повече от половината. Когато станат на две години и участват в маратон, остават не повече от 20-30 гълъба.

SAM_171125 човека са членовете на Клуб на гълъбовъдите на спортни гълъби “Диана полет”-Ямбол, поясни той. Има членове и от близките села – Тамарино, Инзово, Бояджик, Чарган, има от Елхово, 7 човека от Тополовград. На първите полети целият клуб изпраща 1 300-1400 гълъба и според дистанциите гълъбите намаляват. Има гълъбовъди, които предпочитат по-късите дистанции от 300-500 км, други предпочитат дистанции 500-700 км. С маратонски дистанции над 700 км се занимават 15 човка от ямболския клуб.

Когато разстоянията са над 1000 км, тогава прелитането става двудневно – гълъбите не могат да лети по тъмното и обикновено завършват на следващия ден.  Но еднодневните прелитания птиците правят без почивка. Само, ако времето е с много високи температури, много набързо спират да пият вода край водни басейни. Често се е случвало да се приберат с крака, целите в мазут. За нас това е сигурен признак, че са били покрай Дунав или крайбрежието на Черно море, разказва Михаил Анастасов. Завръщането на гълъба от далечен прелет винаги е голяма радост и за стопанина му, и за птицата – гълъбът първо пие вода, после започва да издава радостни звуци.

About the Author :

Leave a reply