Губи се цяло поколение сред обучаващите националните ни информатици

DSC00903Подготовката на международния отбор по информатика става все по-трудна, защото обучителите трябва да предлагат все по-трудни тренировъчни задачи, за да са конкурентни на развиващите се международни отбори. По думите на Руско Шиков и Емил Келеведжиев с подготовката на националния отбор във възрастта след 8 клас се занимават една шепа поостаряващи специалисти, а между по-младите и по-опитните зее пропаст на липса на цяло едно поколение. „Ние двамата и още двама колеги сме все над 60, сподели Руско Шиков, а тия момчета, които са завършили или са студенти в MIT, това са хората, които имат капацитета да дават задачи на състезателите. Между нас в диапазон близо 30 години има само един единствен човек от Габровския университет, който може да дава такива задачи”, обясни още той.

DSC00908На Балканиадата в Русе, на която България беше домакин, почти всички задачи като идеи или изцяло са предложени на научния комитет от бивши олимпийци по информатика. Сред авторите на задачи е бил Йордан Чапъров от Ямбол, който преди славеше ямболската информационна школа. Така че на практика се е получило, че на Балканиадата се е получило съревнование между сегашни и предишни състезатели.

Националните ни информатици най-често отиват след това да учат в Америка в MIT, който според всички класации е на първо място по компютърни науки. През последните години там във всеки випуск поне по 2-3 студенти са от България, което създава имидж на страната ни, че обучава добре учениците по информатика. За съжаление обаче информационните специалности на Софийски университет заемат след 500-то място в световните класации, а вече може и да са след 1000 -то. „Когато един професор получава 550 лв. основна заплата, няма как да бъде иначе, това си иска българското общество, това си получава”, коментира драстичното разминаване между обучение на ученици и студенти Руско Шиков, създателят на ямболската информационна школа. Според него така е и в цялото останало образование. Според него хората обвиняват за това държавата, но тя се създава от обществото, затова качеството на обучение драстично пада.

Единственото добро, което споделиха обучаващите националите ни по информатика, е това, че поне вече не търсят пари като предишни години за участието на отбора в международни олимпиади. От 7-8 години за пътуването за международни олимпиади по информатика има специален бюджет в образователното министерство, а подготовката на отбора е поета от фондация „Америка за България”. Защото помним мъките, които срещаше преди това ръководството на математическа гимназия докато събере основно чрез дарения средства, за да отиде нейн възпитаник на международна олимпиада. За тяхна чест те винаги са успявали и никога не са допускали парите да станат пречка за участието на заслужил ученик. Но това е вече е далечно минало, и както държавата е намерила начин да го преодолее, така трябва да намери начин да осигури и добра мотивация и сред обучаващите, за да можем да продължим да се гордеем с успехите на нашите информатици.

About the Author :