Групата на Камен Желев се споразумя за по-леки наказания

l_trv24os8jp7j7bС по-леки наказания се отърваха Камен Желев като ръководител на организирана престъпна група за рекет и изнудване и още 12 негови съучастници, след като Специализираният наказателен съд одобри постигнатото споразумение със специализираната  прокуратура. Срещу двама от групата – Иван Русев и Георги Георгиев,  делото продължава по общия ред, защото те не са се признали за виновни.

Като ръководител на организираната престъпна група от 11 души, създадена с користна цел Камен Желев получи най-тежкото наказание от 4 години и 10 месеца, което ще изтърпи при първоначален строг режим в затворническо общежитие от закрит тип. Периодът на извършеното престъпление e от началото на 2012 г. до деня на задържането му при спецакцията – 16 декември 2013 г. Той е получил още пет различни наказания, които накрая са обединени в едно, като му е наложено най-тежкото от тях без съдът да го увеличи допълнително. За изнудване наказанието му е 1 година и 10 месеца и 3 000 лв. глоба, а за изнудване с цел имотна облага отново 1 година и 10 месеца, но глобата е 4000 лв. За кражба присъдата е 10 месеца, за грабеж – 4 години и 10 месеца, а за принуда – 2 години и 10 месеца. Общото му наказание е 4 години и 10 месеца и 4000 лв. глоба. Тъй като Камен Желев има и условна присъда от 2 години и 4 месеца, на която изпитателният срок не е изтекъл, той ще излежи и нея или общо престоят му в затвора трябва да бъде 7 години и 2 месеца. Съдът е признал времето, през което той е бил в ареста – 1 година и 3 месеца, затова накрая му остава да излежи 5 години и 11 месеца. Ако работи и за добро поведение дори може да излезе и по-рано от затвора.

Запознати твърдят, че са видели Камен Желев да се разхожда в Ямбол, въпреки че би трябвало присъдата му да влезе в сила веднага, след като е подписал споразумението, но може и това да е било част от „уговорката му” със специализираната  прокуратура „малко да се забави” изпълнението на наказанието.

Според обвинението групата начело с Камен Желев е използвала разнообразни методи на изнудване и е причинила имотна вреда на различни хора в общ размер на 3665, 20 лв., като е отнемала имущество и е отправяла заплахи за тежки телесни повреди. По обвинението за грабеж общата стойност на отнетите вещи била 2466.00 лв. На длъжник е бил нанесен побой, били са му съблечени дрехите, заканвали са се да блудстват с него, да му запалят краката и да вадят ноктите му с клещи. Клиент на „Кредилайн” е бил жертва на принуда – била му е подстригана косата, гримирано лицето, лакирани ноктите  и обръснати веждите, бил е сниман в този вид, облечен в женски дрехи, принуден е да пее, качен в каросерия на лек автомобил и да запали своите дрехи и дрехите на баща си.  Всички нанесени материални щети от извършените престъпления са платени, за да бъде възможно подписването на споразумение.

Останалите членове на групата, които също са се признали за виновни, са с различни наказания. Участниците в изнудването и грабежите са с по-тежки присъди – Николай Иванов има 4 години и 10 месеца и 7000 лв. глоба, другата по-голяма обща присъда е от 4 години и 8 месеца и 4000 лв. глоба на участник в грабеж с инициали Г. Е.

Останалите общи наказания са различни – Росен Велев е получил 1 година и 6 месеца и 4000 лв. глоба; Д. А. е с присъда 2 години затвор и 4000 лв. глоба; Михаил Колев е с условна присъда от 2 години с 4 години изпитателен срок и 4000 лв. глоба; Тодор Ангелов е с наказание 2 години и 10 месеца затвор и 4000 лв. глоба; Атанас Парушев – 2 години и 6 месеца и 4000 лв. глоба; Георги Стоянов е получил условна присъда от 1 година затвор с 3 години изпитателен срок; Сашо Тошев е също с условно наказание от 1 година и 6 месеца затвор с 3 години изпитателен срок и 4000 лв. глоба; Мануел Стоев е с ефективна присъда от 1 година и 10 месеца и 4000 лв. глоба, а на Румен Жечев е наложено ефективно наказание от 8 месеца затвор.

Наказанията на групата на Камен Желев са подобни на присъдите на Димитър Желязков, известен повече като Митьо Очите, който през 2007 г. беше осъден отново чрез споразумение на 4 години и 6 месеца като ръководител на група за разпространение на наркотици, а след това сключи с прокуратурата още две споразумения за участие в друга наркогрупа и за пране на пари, но най-тежкото наказание от тях е отново 4 години и 10 месеца.

Както и тогава говореше прокуратурата, явно държавното обвинение е на принципа – по-добре малка, но сигурна присъда, отколкото протакане на делото с години, което води и до неясен изход. А по делото на Камен Желев имаше 15 обвиняеми и все някой от тях или от адвокатите им беше болен или липсваше. Явно и самите обвиняеми са решили, че е по-добре да се признаят за виновни и да си намалят присъдите, отколкото да лежат в ареста на затвора и да не могат да работят и да спазват добро поведение, за да излязат по-бързо.

Съвсем друг въпрос е дали потърпевшите от техните издевателства са доволни от присъдите, защото само след няколко години подсъдимите ще бъдат на свобода.

About the Author :