Групата на БСП в Общински съвет Ямбол поиска оставката на председателя му, защото го превръща в подчинена структура на администрацията

DSC06237Групата на БСП в Общински съвет – Ямбол поиска оставката на председателя д-р Данаил Ибришимов. Мариета Сивкова предложи точката да влезе в дневния ред, като се мотивира защо го иска, но общинските съветници от ГЕРБ и осигуряващите им мнозинство от другите групи не допуснаха това да се случи.

Част от мотивите са, че нито веднъж не е свикал председателски съвет за определяне на дневния ред, а го прави еднолично, че не отразява в протоколите поименното гласуване, че 4 месеца не публикува внесеното предложение за отмяна на таксите в детските градини и ясли, не определя конкретни срокове, в които кметът да дава писмените си становища по внесени предложения, например за намаляване обхвата на Синята зона, иска разрешение от общинска администрация дали Общински съвет да прави временна комисия, еднолично обжалва решения на Административния съд, с които са отменени текстове от наредби, атакувани от прокуратурата, без да информира общинските съветници, с което обслужва администрацията.

С действията си вие не може да гарантирате законност в работата на Общински съвет като самостоятелен демократичен орган на местното самоуправление и го превръщате в подчинена структура на администрацията, обобщи от трибуната Мариета Сивкова.

Николай Костадинов от ГЕРБ стана уж да се мотивира защо точката не трябва да влезе в дневния ред, но изби на съвсем друга тема, зачитайки тълкувателно решение на Върховния административен съд, в което се казва, че държавата и общините не дължат обезщетения за такси в периода преди тяхната отмяна като незаконосъобразни.

Димитър Стоянов от „Реформаторски блок” заяви, че поставения проблем е много сериозен и трябва общинските съветници да решават според съвестта си в полза на гражданите, но не стана особено ясно накъде клони неговата съвест дали точката да влезе или да не влезе за обсъждане в дневния ред.

За да е ясно на съветниците от ГЕРБ и не тези, които им осигуряват мнозинство, как трябва да гласуват Галин Костов от ГЕРБ стана и призова от трибуната на Общинския съвет своите колеги да не гласуват тази точка.

Така само със 7 гласа „за”, от които 5 на БСП, тъй като имаше и отсъстващи съветници, 20 гласа „против” и 2 „въздържали се” точката не беше допусната дори да влезе в дневния ред, камо ли да се обсъжда.

При обсъждане на друга точка кметът заяви, че подобно искане на оставки било масова практика на БСП за дискредитиране на управлението на ГЕРБ по места, а аргументите били много смешни.

 

About the Author :

Leave a reply