Грипната епидемия и ваканцията се удължават до 13 януари

GRIB00100Грипната епидемия се удължава до 13 януари. Според заповед на директора на Регионалната здравна инспекция д-р Лиляна Генчева се регламентират задължителните мерки. В лечебните заведения за болнична помощ трябва да се спазват строго алгоритмите за действия при случаи на грип – прекратяване на свижданията в отделенията, задължително носене на маски от персонала,  спиране на плановите операции, строг контрол върху дезинфекцията и стерилизацията в отделенията и готовност за приемане на болни от грип в определените за целта отделения и сектори. В лечебните заведения за извънболнична помощ трябва да се спазват строго алгоритмите за действия при случаи на грип – общо практикуващите лекари да изнасят обслужването на температурно болните с данни за остри респираторни заболявания и грип предимно по домовете, да се перкратят детските и женски консултации, да се носят задължително маски при обслужване на болните и готовност на ЦСМП за обслужване на увеличен брой болни в условията на грипна епидемия.

Детските ясли и детските градини продължават дейността си при засилени противоепидемични мерки, като не приемат нови деца, персоналът задължително работи с марлени маски, извършва се изключително строг сутрешен филтър, с цел недопускане на болни деца, строг контрол върху дезинфекционния и стерилизационния режим и често проветряване на помещенията.

Препоръчително е избягване на посещения на обществени мероприятия и струпване на много хора в затворени помещения.

Следващо заседание на Регионалната комисия за борба с грипа и острите респираторни заболявания да се проведе на 13.01.2017 г. от 14.00 ч.

Заради епиемията грипната ваканция също се уздъблжава до 13 януари включително. Учениците ще тръгнат отново на училище на 16 януари.

 

 

About the Author :

Leave a reply