Графикът на Спешно отделение е прекроен заради заразени лекари

Ямбол, 19.11.2020 г.

Заради двама заразени лекари графикът на Спешно отделение е прекроен и е пренасочен персонал, тъй като това е най-важното звено на болницата в момента –триажно. Това съобщи д-р Димитър Рунков, изпълнителен директор на МБАЛ „Св. Пантелемон“  след заседанието на Областния медицински съвет. В момента на основен трудов договор в Спешно отделение са трима лекари, а останалите медици са на . нар. четвъртинки и половинки, за да се покрие графикът.

В момента активно заразени с коронавирус от областната болница са около 7-8 човека – трима лекари, медицински сестри и санитари.

Д-р Рунков обясни, че новите 20 легла ще бъдат открити при екстремни условия. На този етап те са като резерв заради тревожните сигнали, че има заразени с коронавирус в домовете за стари хора в Ямбол и Болярско, а това са предимно възрастни с придружаващи заболявания. По -леко болните ще си останат в Дома за стари хора, а в болница ще бъдат настанявани само тежки случаи. По отношение на доброволците д-р Рунков изрази по-различно мнение, защото работата с Ковид –пациенти е по-специфична. При предната вълна имаше заразени три жени от персонала на Инфекциозно отделение заради пробив на дезинфекцията и спазване на чисти и мръсни зони. Според него няма как това да се обясни на немедицинско лице и в един момент ползата може да се превърне във вреда.

Изпълнителният директор сподели, че през последните два дни напливът към болницата е леко намалял, което се дължи на започналия да функционира триажен кабинет към ДКЦ – 1 и подобрената комуникация между пациент и личен лекар.

На въпрос на какво се дължи повишената смъртност, д-р Рунков отговори, че находките на скенера до голяма степен кореспондират с неблагоприятния изход за тези болни. „Всички, които са починали, бяха с „изконсумиран“ бял дроб (б. р. бял дроб, който няма функционален капацитет да вкарва кислород в организма), включително и най-младата пациентка“, каза още д-р Рунков и изрази съболезнования на близките на починалите.  Той подчерта, че колегите му работят по най-модерни гайдлайни, постоянно се консултират с клиники в страната и чужбина, четат се най-новите гайдлайни на европейските дружества. Според него пациентите идват в крайно тежко състояние – сатурация и показатели, понякога несъвместими с живота. Той цитира два от смъртните случаи – пациентите се водят от ЦСМП, половин час са в Спешно отделение, час и половина са подложени на интубация в Ковид – реанимация и умират.

От липсата на кислород пациентите в Ковид – реанимация понякога буйстват, предната вечер има счупен прозорец в реанимацията. Д-р Рунков обясни, че състоянието им понякога наподобява на планинските болести т. нар. бяла смърт.

About the Author :

Leave a reply