Гранични полицаи разбиха контрабанден канал за цигари през зелена граница

DSC06200Гранични полицаи от Регионална дирекция – Елхово разбиха канал за контрабанда на цигари от Турция към България и заловиха участниците от българска и турска страна в района на боляровското село Странджа. Това е най-голямата контрабанда на цигари, залавяна на българо-турската зелена граница. Днес В Регионална дирекция “Гратнична полиция” – Елхово пресконференция за операцията дадоха главният секретар на МВР Георги Костов, окръжният прокурор на Ямбол Дойчин Дойчев, районният прокурор на Елхово Стойко Иванов, директорът на РД “Гранична полиция” – Елхово – комисар Радослав Сотиров и заместника му Деян Моллов и областният директор на МВР – Ямбол – Генчо Иванов.

DSC06202Близо седмица граничните полицаи наблюдавали района и на 4 ноември около 17,30 часа засекли, че турски трактор и турски товарен камион преминали границата. Двете превозни средства са заловени в района на хижа „Студен кладенец”, където полицаите заловили четирима турски граждани и петима българи, които са криминално проявени. Сред тях са наемателят на хижата, негов работник и трима мъже от Бургас.  В хижата е намерен боен пистолет. В заловените  са открити работещи радиостанции, с които се е извършвала комуникацията. В двете превозни средства са открити  5 118 000 къса цигари (631 мастербокса) на обща стойност над 1 100 000 лева. Участниците в контрабандния канал са задържани, прокуратурата ще поиска постоянното им задържане под стража. Окръжният прокурор уточни, че по повдигнатото обвинение се предвижда затвор от 5 до 15 години лишаване от свобода, глоба от 50 до 200 хил. лв., както и отнемане в полза на държавата контрабандата и превозните средства, с които се е пренасяла.

DSC06203Главният секретар на МВР Георги Костов изтъкна, че операцията е извършена в момент, когато в страната се провеждат протести на служители срещу извършващата се структурна реформа, но това не отслабва бдителността на граничните служители. “Нееднократно в медиите беше тиражирано, че едва ли не границата ни в условията на определено недоволство в част от състава от страна на провеждащата се структурна реформа в МВР има проблеми в охраната на границата. Настоящата реализация е най-доброто доказателство, че такива проблеми няма. Колегите, които охраняват държавната граница, проявяват присъщата си отговорност и с присъщото си старание продължават да носят службата си” каза още той и уточни, че е дошъл лично в РД “Гранична полиция” – Елхово, за да поздрави граничните полицаи за добрата работа и да им честити предстоящия празник.

About the Author :