Граничните полицаи с колективна награда “Полицай на годината”

150105_Policeman`2014-17

Служителите на Регионална дирекция „Гранична полиция” – Елхово станаха носители на голямата колективна награда „Полицай на годината” за 2014 г. на 21-ата церемония, която се проведе на 5 януари в МВР.

Наградата се връчва за цялостния им принос в противодействието на незаконния миграционен натиск по българо-турската граница. През цялата 2014 г. оперативната обстановка по държавната граница с Турция бe усложнена и динамична, а опитите за незаконно преминаване в България на големи групи от имигранти бяха ежедневни. От МВР отчитат, че в регионалната дирекция бяха предприети адекватни организационни и охранителни мерки за противодействие на засиления миграционен натиск. Колективната награда е и за всички командировани служители от страната, които участваха в многоетапната специализирана полицейска операция на държавната граница. Тя е и в памет на старши полицай Асен Асенов от Гранична полиция, който загина при изпълнение на служебния си дълг на 26 декември край село Горно Ябълково.

Призът беше получен от Славчо Янев, зам.-директор на Регионална дирекция “Гранична полиция” – Елхово, който в момента временно изпълнява длъжността директор до назначаването на нов, след като Стоян Стоянов беше освободен от длъжност.

150105_Policeman`2014-41Припомняме, че районът на РД „Гранична полиция” – Елхово обхваща цялата българо-турска граница, където вече втора година е насочен почти целият бежански поток. Към дирекцията има пет гранични полицейски управления, две от които – ГПУ – Елхово и ГПУ – Болярово, са в Ямболска област. Зоната на контрол на граничната дирекция обхваща над 284 км държавна граница, от които 125 км речна и 159 км сухоземна граница. От година и няколко месеца по цялата граница се провежда специализирана полицейска операция, в която са командировани над 1300 гранични полицаи и полицейски служители от цялата страна.

Заради операцията бежанският поток през тази година е намалял почти два пъти в сравнение с периода преди въвеждането на живата охрана на границата, но въпреки това продължава да бъде значителен. Дори и през зимата натискът не намалява, има случаи, когато по 100-150 души на денонощие се опитват да преминат границата.

Диана Иванова

About the Author :