Граничните полицаи задържаха бежанци с водачите им и разкриха грабеж, извършен върху тях

IMG_0609Група от 34 бежанци ( 12 от Сирия и 22 от Ирак)заедно с водача им задържаха рано тази сутрин граничните полицаи в района на село Момина църква, община Средец, съобщи на пресконференция в Регионална дирекция „Гранична полиция” – Елхово директорът Стоян Стоянов.  Бежанците са засечени да преминават българо-турската граница на 159 гранична пирамида, но са успели да навлязат в българска територия на 7 км навътре, преди да бъдат задържани. Полицията е задържала и двама организатори, които са координирали действията на помагачите за посрещане на групата на българската граница от местния водач.

По своя инициатива водачът е организирал въоръжен грабеж на групата, в който са се включили други трима местни мъже. Те са ограбили пари, ценности и мобилни телефони от бежанците. Групата е задържана в момент, в който бежанците проявили агресия към своя водач, защото се усъмнили, че и той е замесен в техния грабеж.

Граничните полицаи са извършили обиски и претърсване в домовете на мъжете, извършили грабежа, при които са намерени частични доказателства за съпричастност. Открита е и незаконна ловна пушка.

Шестимата българи, участвали в двете престъпления – каналджийство и грабеж, са задържани в ареста за 24 часа, утре ще им бъде поискана и 72-часова мярка за задържане.

Водачът на групата е 19-годишен младеж от село Момина църква, двамата организатори са на 29 и на 39 години, а извършителите на грабежа са на 37, на 25 и на 21 години, всички от село Момина църква и Средец.

About the Author :