Граничните полицаи в Болярово с подарък към децата за празника си

IMGP6167На 22 декември 1887 г. в бр. 145 на “Държавен вестник” е обнародван първият Закон за пограничната стража, приет от 5-ото Народното събрание по предложение на министър-председателя Стефан Стамболов. С него охраната на държавната граница се възлага на Министерство на вътрешните работи. Оттогава национална служба „Гранична полиция” чества своя професионален празник на тази дата.

 

IMGP6184С интересно мероприятие на 19 декември 2014 година ГПУ – Болярово отбеляза този празник. То включваше представяне на работата на граничарите, нагледна техника и материали. Насочено бе предимно към учениците от СОУ „Д-р Петър Берон“ – гр. Болярово, които с вълнение слушаха за нелеката работа на граничните полицаи, разгледаха изложените оръжия и автотранспортната техника. Разбира се, задаваха много въпроси и слушаха с интерес отговорите и обясненията.

Гости на празничното мероприятие бяха кметът на общината Христо Христов, общинският съветник Янко Анев, преподаватели от боляровското училище.

IMGP6197В началото присъстващите имаха възможност да се запознаят, чрез изчерпателна и подробна презентация, с историята на гранична полиция – кога се поставя началото, каква точно е дейността й, на кого е подчинена, структурата (в частност и на ГПУ-Болярово). Интересна за децата бе частта за интегрираната система за наблюдение, с която служителите на Гранична полиция работи, както и за обученията и семинарите, провеждани по линия на Европейска агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на страните-членки „Фронтекс“.

IMGP6204Беше засегната и темата за незаконните имигратни, началото на тази вълна, операциите и съвместното сътрудничество, включително и с Република Турция, спомогнали за намаляването на бежанския поток.

Учениците имаха възможност и чрез няколко клипа да се запознаят по-отблизо с работата на граничарите. В тях те видяха по какъв начин се охранява държавната граница, основните сили за осъществяване на наблюдение, както и операция по задържане на имигранти и тактическа тренировка на специализирано звено.

IMGP6161След края на презентациите, на учениците бе дадена възможност да разгледат изложените помощни, технически, специализирани средства и въоръжението на ГПУ- Болярово. А навън те се запознаха и с автотранспортната техника, мобилната система за видеонаблюдение и мобилната лаборатория за проверка на документи. Особен интерес предизвика едно от граничарските кучета на мобилната група на ГПУ-Болярово – Опал, който е порода белгийска овчарка (малиноа).

IMGP6162В края на презентацията общинският кмет Христо Христов поздрави началника на ГПУ-Болярово Деян Моллов и всички негови служители с предстоящият им празник.

Приветстваме идеята да се правят подобни презентации, защото голяма част от хората на територията на общината ни не знаят колко отговорна и трудна е работата на граничните полицаи каква е тяхната отговорност и че денонощно бдят за сигурността на държавната граница и на гражданите. Пожела и в бъдеще да има подобни изяви, а накрая увери представителите на ГПУ-Болярово, че общинското ръководство ще продължи да им съдейства, за да е все така успешна съвместната им работа.

IMGP6207Несъмнено много поучително и интересно бе мероприятието за учениците от СОУ „Д-р Петър Берон“ – гр. Болярово. В този ден те обогатиха познанията си, отговориха си на много въпроси и вероятно донякъде осъзнаха отговорността и ежедневните рискове в работата на граничните полицаи. Може би сред тях вече има бъдещи граничари…

Честит празник на служителите на ГПУ-Болярово!

IMGP6217

Лора Величкова

About the Author :