Гражданско сдружение с призив към гражданите за отпор на дълга

SAM_2523Гражданско сдружение „Да възродим Ямбол е наша обща кауза” призова ямболлии да изразят мнението си на сесията за гласуване на дълга, която ще се проведе в петък – 8 декември.

На пресконференция на 6 декември представители на сдружението разясниха отправеното от тях искане за провеждане на местен референдум за дълга, което те изпратиха до кмета и до Общинския съвет, в което подробно са мотивирали защо са против дългосрочния дълг, с който община Ямбол ще се ангажира за 12 години с лихвите да върне 20 млн. лв.

Бившият зам.-кмет на община Ямбол Иван Кърцъков обърна внимание, че кметът иска да тегли заем за обекти, за които вече е сключил договор.

Според Иван Кърцъков за да докаже, че има спешна нужда от реконструкция на улично осветление, съзнателно се влошава неговото състояние – ден след ден градът потъва в тъмнина, защото изгарят лампи, но те нарочно не се подменят, а по договор за обслужване не трябва да светят под 95 % от монтираните осветителни тела.

Иван Кърцъков призова гражданите да се заинтересуват как са гласували за дълга в петък общинските съветници, които те са избрали.

Според Коньо Канев договорът за уличното осветление, който е сключен за 8,4 млн. лв. с ДДС, е в пъти завишен от реалната цена.  Според него реконструкцията за уличното осветление ще струва не повече от 2 млн. лв., а кметът иска за това 8,4 млн. лв. Той изрази мнение, че с исканите 17 млн. лв., които с лихвите ще стигнат 20 млн. лв., община Ямбол ще тръгне към модела за фалиране и финансов колапс, пред който е изправена община Сливен.

Александър Петров заяви, че с парите, които иска да изтегли като заем кметът няма да се подобри животът на ямболци, защото парите няма да бъдат вложени в политики, а в строителни обекти.

Димитър Димитров апелира към гражданите да отидат на сесията в петък и да изразят позицията си, за да успеят да си извоюват правото да се проведе местен референдум. Той припомни, че досега са „усвоени” милиони, но ефектът от тях е никакъв и затова кметът не бива да взима заем от 17 млн. лв., защото ще ги изразходи по същия неправилен и порочен начин.

About the Author :