Граждански вълнения за бюджет 2019

DSC01585Многобройни бяха този път предложенията и питанията за бюджет 2019 г. на община Ямбол на публичното обсъждане.

Директорът на Обединено училище „Д-р Петър Берон” Дошка Ченкова поиска съдействие от общината за преустройство на работилница в училището в 6 класни стаи, за да може то да премине на едносменен режим, каквито са изискванията.

DSC01588Лидерът на „Атака” Кръстьо Петров, който е и общински съветник, предложи да се състави и изпълнява общинска демографска програма, като още от 2019 г. се предвидят средства за отпускане на финансова помощ  за раждане на дете. Освен това той предложи община Ямбол да има общински омбудсман, като за това се предвидят и необходимите средства.

 

DSC01597Председателят на БСП – Ямбол и общински съветник Катя Георгиева цитира данни на ГРАО, според които Ямбол е единственият областен град, чието население не се е увеличило за последните 10 години, а дори намалява с 6000 души и попита зам.-кмета Илияна Бицова какви дейности и политики предвижда общината да финансира с този бюджет, за да започне да се подобрява негативната демографска тенденция.  Тя попита и какви средства са предвидени в този бюджет по програмата за намаляване на фините прахови частици в атмосферния въздух.

DSC01622Зам.-кметът Илияна Бицова заяви, че общината разработва програми съвместно с училищата и с Факултет „Техника и технологии”, за да направят живота на младите хора в града по-активен и да насърчат оставянето им в Ямбол като бъдещи специалисти. По-конкретно тя заяви, че от тази година образователното министерство отпуснало средства за развитието на талантите на младите хора и щели да разработят и внесат в Общински съвет такава програма.  Само дето не стана ясно как като се развиват талантите на учениците, те ще предпочетат да се завърнат след висшето си образование в Ямбол, а не да останат в другите градове, в които са учили. Зам.-кметът изтъкна, че в Ямбол безработицата намалява и има достатъчно места за работа, но пропусна факта, че те са толкова ниско платени, че не могат да привлекат младите специалисти, за да останат в родния си град.

Според секретаря на общината Антон Кабрански тези негативни тенденции за демографския срив били намалени при това управление – те следвали две тенденции – да създадат достатъчно добри условия за живот в Ямбол и достатъчно добри условия за инвестиции и това щяло да доведе до преодоляването на тази тенденция.

Никой обаче и дума не обели как ще накараме младите хора да се върнат в Ямбол, след като единици остават в града, а масово се изнасят или към големите градове, или към чужди държави.

DSC01632Общинският съветник Мариета Сивкова първа постави въпроса защо не е представена капиталовата програма на бюджет 2019 г., след като тя е в размер на над 21 млн. лв. и е най-голямата инвестиция, която ще се случва в града.

Тя отново постави въпроса предвидени ли са в този бюджет средства за връщане на обявената за незаконосъобразна такса от 10 лв. за детските градини и ясли, която община Ямбол събираше от родителите, независимо дали децата им посещават детското заведение, в продължение на година и половина, след като тя беше отменена от Административен съд – Ямбол, докато се обжалва пред Върховен административен съд.

Антон Кабрански заяви, че тези средства не са събирани неправомерно и допълни, че няма закон, който да задължава администрацията „да извърши туй нещо”. От края на миналата година общината вече има нова версия за таксите – нейни представители твърдят, че те са почти безплатни за родителите, защото те покривали една малка част.

DSC01634Иван Кърцъков постави няколко въпроса за бюджета – за малкия размер на приходите от такса за кучета – само 4000 лв., което би трябвало да означава, че в града има само около 333 кучета, а те са много повече и попита кога ще се създаде работно звено, което да ги обхване и да накара собствениците им да си плащат таксата от 12 лв. Попита и защо никъде не се рекламират кучетата от приюта за осиновяване.

Той постави и проблема, че субсидията на читалище „Пробуда” е намалена с 2000 лв., а читалището тази година ще чества 110-годишен юбилей.

Попита и защо разходите за заплати на общинските полицаи са завишени с 80,5 хиляди лв.

Един от въпросите му, на който така и не получи никакъв отговор, беше какви средства са предвидени за адвокатски хонорари и обезщетения по съдебни дела, като даде за пример, че миналата година общината е осъдена да плати над 750 хил. лв. по загубеното дело за ремонта на парка и припомни, че проблемът там е, че след като са удържани като неустойка по договора 450 хил. лв. няколко дни след това кметът е подписал рефенеция на фирмата, в която твърди, че всичко е изпълнено безупречно.

Общинският съветник Петя Панайотова предложи в бюджета да бъде включено изграждането на три детски площадки в комплексите „Васил Левски” и „Възраждане”, като припомни, че общината има изградени 31 детски площадки.

DSC01653Каньо Канев отново повдигна въпроса за уличното осветление, за което кметът иска да даде 7 млн. лв. без ДДС, а то може да се изпълни за 1,1 млн. лв. без ДДС и останалите 6 млн. лв. да се използват за нещо по-полезно за гражданите.

Мария Чиповка попита ще бъдат ли предвидени в този бюджет средства за изграждане на трайна настилка зад блок 8 на ул. „Д. Благоев”, за която водят преписка с общината от 10 години, а блокът им пропада и мазите им се пълнят с вода.

DSC01663Тя зададе и въпросът с този бюджет ще се изравнят ли условията на живот на хората в крайните квартали на града с този на живеещите в центъра, където се концентрират почти всички средства, и даде за пример ул. „Оборище” в кв. „Каргон”, която е заприличала на лунен пейзаж и не могат да се движат автобусите, след реализацията на проекта за канализацията.

DSC01666Лариса Иванова попита за какво се изразходват средствата за озеленяване, след като през последните 3 години за него се дават над 1 млн. лв. Тя постави и проблемът, че площадките в детските градини са в окаяно положение и са опасни и попита не е ли възможно общината да ремонтира всяка година по две – три площадки и така за няколко години ще ги възстанови. Тя предложи и средствата от продажба на общински имоти да се събират в отделен фонд и да се използват за покупка на жилища, които да се предоставят на млади специалисти с цел да бъдат привлечени в града.

Повдигнати бяха и въпросите за озеленяване по ул. „Преслав”, за ремонт на съоръжението до ШЕЛ, което е опасно и др.

От трибуната на общественото обсъждане секретарят на общнат обеща на гражданите да предостави информация и за направеното по кварталите и за озленяването, но тепърва ще видим дали това ще се случи.

DSC01672 DSC01677

About the Author :

Leave a reply