Граждани разпитваха кмета почти три часа

02Общественото обсъждане на проекто бюджет 2017 г. отпуши трупаното дълго време напрежение сред гражданите на Ямбол и те близо три часа питаха, поставяха проблеми и търсеха отговори. Зала 107 се оказа тясна да събере всички желаещи да присъстват, като този път не бяха само дежурните съветници и общински служители, които присъстват по-скоро по задължение, а имаше и много хора, които искаха да питат, или поне да си изкажат проблема, за да стане той публичен.

В началото кметът направи представяне на бюджета, което също предизвика недоволство, защото хората негодуваха как може предварително на сайта на общината да има само таблици с цифри от бюджета, а не някаква обяснителна бележка, която да го прави по-ясен, както практикуват други общини, за да могат хората да се ориентират и наистина да питат информирано.

Въпросите се въртяха от повишената такса смет, която все още гражданите не могат да „преглътнат” и то преди още да са си видели новите съобщения за плащане на данъци, които „ще ги сурвакат” през март, минаха през изключително лошия градски транспорт от началото на тази година и стигнаха дори до заплатите на работещите в детски ясли и градини.

Красимир Стойчев попита защо в бюджета не се виждат никакви пари за театрите, а кметът отговори, че и тази година общината ще дофинансира с 63 хил. лв. Драматичния театър, а Кукления с 36,5 хил. лв., като заради провеждането на фестивала ще му бъдат дадени и 40 хил. лв.

Голяма част от въпросите се въртяха около такса смет. Красимир Стойчев попита защо се увеличава таксата и се предвиждат 1 717 533 лв. за чистота, 2 323 376 лв. за управление на дейностите по отпадъците и т. н., след като той самият се е уверил и дори има филм как отпадъците не са третират както трябва – депото не се запръстява, а отпадъците си хвърчат навсякъде, инфилтратът се вози до Сливен и се излива в канал в началото на града, а не в пречиствателната станция.

Кметът отговори, че инфилтратът се извозвал до Сливен най-вече през зимните и дъждовните месеци от специализирана фирма, която има нужните автомобили да обезопасява този вид отпадък, а изсипването в шахта в началото на града било по изискване на „ВиК” – Сливен.

Той обясни и че, например, са заделени 900 хил. лв. за почистване на река Тунджа, от които 850 хил. лв. за почистване на бетонираната част на реката.

Бившият издател на в-к „Живот и пари” Тодор Стоянов заяви, че присъства на обсъждането, защото много рязко са се увеличили разходите за властта. Той изрази позиция, че икономиката върви надолу, Ямбол намалява като град, а разходите растат и тежко и горко им на тези, които остават тук.

Той направи сравнение, че от 2000 г. досега натрупаната инфлация е 76,4 %. Тогава (през 2000 г.) разходите за такса смет са били 1 820 000 лв.( които той атакува в съда и 800 000 лв. бяха върнати на гражданите като неправомерно взети), градът е намалял с 18 000 души за тези години, а сега за такса смет се искат 5 099 227 лв.

Според Тодор Стоянов разликата идва от неспособността на кмета да защити коректни суми, а към гражданите се подхожда като към ”глупаци”, от които трябва само се взимат средства и да се разходват. Той припомни, че когато е бил съветник през 1990-1994 г. общината е имала само 64 служители, а сега има над 160. „В природата няма животински организъм, който да съществува на базата на разточителство, няма и икономика, която да съществева на тази база, а всички системи работят на базата на икономичност”, припомни основни правила Тодор Стоянов и допълни, че вместо да се простираме според чергата си, общината е направила така, че общинската черга да стане персийски килим.

Стоянов припомни един от основните аргументи на кмета за увеличение на такса смет – сключените договори за чистота, сметосъбиране и за депото, но го попита риторично: „Поискахте ли от нас съгласие, че на толкова завишени цени ще сключвате договорите”. Той изтъкна и това, че Ямбол има най-високи комбинирани данък сгради и такса смет в цялата страна.

Според Тодор Стоянов план-сметката за такса смет не трябва да бъде повече от 3 млн. лв. Той направи конкретни предложения за намаляване на разходите за такса смет – да се отворят няколко общински пункта в града са сортиране на отпадъците, за да се ползват от общината получените суровини от хартия, стъкло, пластмаса и др., общинските съветници да не взимат заплати, да се намали администрацията. Той отново постави въпроса за недостъпността на кмета, с който никой гражданин не може да се срещне, дори и да иска.

Според кмета нещата, казани от Тодор Стоянов, нямали почти нищо общо с истината, а звучали „булевардно”. Той обясни, че в Ямбол имало едни от най-ниските цени за управление на депото, сепарирането било като навсякъде другаде в България, а парите за почистването били увеличени, защото се чистели по-големи територии. В същото време вече имало и европейски изисквания за отпадъците – в таксата имало поне 700 000 лв. отчисления за задължително третиране на отпадъците преди да се депонират, имало и увеличение на работната заплата, горивата били много по-скъпи и т. н.

Бившият зам.-кмет на Ямбол Иван Кърцъков беше много конкретен в питанията си по различните пера в бюджета, но попита например защо за машинно почистване в новия подписан договор цената е четири пъти по-висока – сега е 12 лв., а преди е била 3 лв., на което така и не получи смислен отговор, освен дежурните оправдания, че кметът не можел да влияе върху цените, защото комисия определяла изпълнителя на обществената поръчка.

Иван Кърцъков попита кмета и защо план сметката за отпадъци е за 5 099 227 лв., а като приходи от такса смет са заложени 4 340 000 лв., на което той отговори и си призна, че общината планира приходите според очаквания процент на плащане (т. е. предварително е заложено, че не всички ще платят), а разликата отразява очакваните стари приходи от такса смет, или от т. нар. недобори.

Хората в залата негодуваха, че чакат по 1 час на спирките и няма автобуси. Присъстваха и представители на сдружението „Ямбол бус”, което загуби поръчката за обслужване на част от градския транспорт, които заявиха, че с новата обществена поръчка кметът е затрил 32 ямболски фирми, а в същото време качеството на услугата не е по-добро, защото „Юнион Ивкони” обслужват цялата транспротна мрежа с 12 автобуса.

Кметът отговори, че действително има проблем с транспорта, защото фирмата поела новите линии временно дни преди края на годината, но се окачва до края на месеца да се нормализира услугата, след което щели да се задействат и GPS- те за проверка на курсовете.

Имаше и предложения за светофар на кръстовището на ул. Милин камък” с ул. „Търговска” и др.

Общите параметри на бюджета са: 50 148 000 лв. е планирана финансова рамка на общината за 2017 г. Най-големите пера са за финансиране в сферата на образованието, здравеопазването и социалните дейности, както и функции по благоустрояване и опазване на околната среда.

Капиталови разходи за 2017 г. са предвидени в размер на 1 934 897 лв.

Собствени приходи на община Ямбол тази година са планирани в рамките на 18 525 875 лв., от които като постъпления от данъци – 7 405 000 лв.

Засега Общински съвет – Ямбол все още не е насрочил сесия за приемането на бюджета за 2017 г.

Диана Иванова

About the Author :