Граждани „погребаха” община Ямбол

DSC02183Граждани „погребаха” община Ямбол, за да изразят протеста си срещу начина, по който се благоустрояват районите и да покажат, че им е писнало от недовършената и зле свършената работа. „Гробът” на общината се намира между 56 и 58 блок на ж. к-с „Граф Игнатиев”. Върху стоящата от много дълго време купчина пръст хората са поставили кръст  с надпис община Ямбол, а някои дори са положили и цвете. Черният хумор за тях си остава единствения начин да изразят протеста си, защото никой не ги чува и не обръща внимание на сигналите им.

DSC02178Хората негодуват, защото направената беседка не е добре изчислена, разстоянието между земята и издигнатия постамент е високо и неудобно и възрастните хора и децата не могат да се качат, за да стигнат до нея, падат и се удрят. „Има четири разбити носове”, споделят хората. Майките не смеят да пуснат там децата си, а възрастни хора разказват, че след като не могат да прекрачат,  са принудени да я обикалят, за да намерят малко по-издигната пръст и така да се качат върху бетоновата основа. Не е помислено и за кошче до беседката и хората са си завързали 10-литрова пластмасова бутилка, в която да събират боклука, за да не го хвърлят по земята. По тревата стърчат недобре изрязани железни основи на старите простори, в които децата също се спъват и могат да пострадат. Катерят се и по купчината със строителни отпадъци, покрита с пръст. На хората им е писнало да я гледат толкова дълго време и затова решили да я превърнат в „гроб”, защото няма по какъв друг начин да накарат общината да принуди фирмата да си довърши както трябва ремонта. „Това е един от начините да бъдем забелязани”, казват хората, а други нехаят и твърдят, че не се интересуват от т. нар. „гроб” на общината, но като разберат, заявяват, че много добре са направили дори.

DSC02184Потърсен за коментар за този начин на протест, кметът е отказал да говори, заявявайки че хората са все недоволни. Но недоволството идва точно заради това, че е нарушена нормалната комуникация между гражданите и администрацията, защото никой не обръща внимание на сигналите.

Хората звънят в редакцията и съобщават, че вместо да ги изслушат и да приемат сигналите им, от администрацията им се подиграват и ги обиждат.

Възрастни хора, живеещи в блоковете на ул. „Крали Марко” до крайречния булевард, сигнализирали в общината, че се разнасят непоносими миризми от реката и не могат да си отворят прозорците да се проветри, а еколожка от общината, при която ги изпратили, им отговорила „вие нямате ли си друга работа, че да ни занимавате с такива сигнали”.

Актьорът Николай Вълканов чака повече от 15 дни да получи удостоверението си за инвалидно право на паркиране, след като то се издава от 3 до 5 дни, и когато са го върнали за четвърти път и той възроптал, че се подиграват с него, от администрацията се обидили и повикали охраната да го изгони.

Явно администрацията е забравила в крайна сметка за кого работи – не за себе си, а за хората и че нейните заплати идват от данъците, които събира държавата и от местните данъци и такси.

DSC00144aА това, че купчините със строителни отпадъци, които не се вдигат с години, не са изолиран случай, показва и друга публикация на „Неделник”. Точно до сградата на общинско предприятие „Комунални дейности”  на ул. „Спарток” близо до площад „Боровец” преди 2 години е разрушена барака и отпадъците си стоят на купчина там, и както хората се шегуват вече е тръгнало баир да става. Никой нищо не предприема, макар всеки ден служителите на общинското предприятие да минават покрай тях, а това е и сравнително близо до сградата на общинска администрация.

Колкото и да не и харесва на администрацията, хората вече започнаха да отстояват правата си и да искат общинските служители да си вършат качествено работата. И като не могат да го постигнат по друг начин, прибягват и до черен хумор.

Диана Иванова

About the Author :