Граждани и властимащи се разминаха

DSC08616Много наболели проблеми на Ямбол бяха поставени от гражданите на общоградското събрание, което се проведе на 13 ноември в залата на НТС, но властимащите не благоволиха да дойдат и да ги чуят.

Празни останаха местата на настоящия кмет и на неговите вече бивши колеги, управлявали града 16 години след демократичните промени, и на народните представители. Единствено депутатът от БСП Николай Пенев уважи поканата и беше в залата, но той не се качи да заеме определеното му място и не коментира нищо.

DSC08618Събранието беше инициирано от 44 граждани с различни професии и се проведе под мотото „Да възродим Ямбол е нашата обща кауза”. Те имат идеята на всеки три месеца да се провеждат такива събрания, за да могат на тях хората да поставят проблемите си и те по-пряко да достигат до тези, които сме избрали, и сме им поверили управлението на града.

В залата на НТС дойдоха граждани от различни възрасти, различна партийна принадлежност и с различни професии, но общото между тях беше желанието да се намери решение на проблемите на града, а някои дори имаха и по-радикални предложения за решаване на проблемите и на държавата.

DSC08619Темите бяха разнопосочни, но показаха, че хората имат нужда да бъдат чути не само непосредствено преди избори.

Затова в края на събранието присъстващите, макар и пооредели, гласуваха предложенията, изказани от трибуната да бъдат предадени на кмета и на народните представители да се запознаят с тях. Отделно беше гласувано и предложение за провеждане на местен референдум за дълга, за да може то да се внесе предварително за извънредната сесия на Общински съвет.

DSC08642Икономика

Без новатори и нови предприемачи няма как икономиката да се развива в бъдеще, а сега разчитаме на предприемачи почти в пенсионна възраст, това заяви на тема икономика Тодор Стоянов, предприемач и бивш издател на в. „Живот и пари”. Той беше категоричен, че в момента се развива икономика на привилегиите, които се ползват най-вече от големите чужди инвеститори, а това убива местната икономика.

Той припомни как през 2010 г. Министерски съвет е взел решение 72 занаята да бъдат зачертнати от списъка на занаятите, което е унищожило тези занаятии е довело до това, че те могат да се упражняват като професии, но не и като микробизнес. Затова първото му предложение беше да бъдат възстановени тези 72 занаята.

Според Тодор Стоянов и аграрният сектор е сектор на привилегиите, защото той работи основно на базата на субсидии. Заради тях България стана пръв производител на тикви на глава от населението, а 3 млрд. лв. годишно отиват за зърнопроизводство, като 80% от тези субсидии се получават от 10 % от зърнопроизводителите. Според него трябва да се даде възможност тези средства да стигат до повече хора и обясни как млади хора могат да се занимават с отглеждане на лавандула или маточина и да печелят добри пари.

DSC08620Друг проблем на икономиката е, че все повече хората се декапитализират, защото продават земята си. Ако се вторачваме само в едрия бизнес, ние ще сме изгубени като общество, заяви още Тодор Стоянов и обясни, че ако има преференции, те трябва да са за младите хора, които да развиват бизнес, а не за големите производители.

Другият недъг на икономиката е, че 60 % от нея е партийна икономика, която се захранва от раздадени под масата обществени поръчки, а хората масово продават гласовете си не за пари, а за служба.

Ако искаме да възродим Ямбол, трябва преди всичко да възродим ценности като дълг, чест, достойнство и трудолюбие, каза още Тодор Стоянов.

Здравеопазване

DSC08644Два са основните проблеми на болничното здравеопазване в Ямбол, обясни д-р Райно Георгиев, лекар в Спешно отделение. Единият от тях e материалната база, която е застинала между 19 и 20 в., а през последните години само се дават обещания за новата болница, строителството на която е започнало през 1979 г. През 2013 г. се поднови доизграждането, бяха сменени дограмите и всичко отново се замрази. „В чест на 10 години от „коронацията си” кметът обяви, че болницата ще бъде изградена”, допълни още д-р Райно Георгиев, но изрази съмнение, че това може да стане през 2018 г.

Според него другият голям проблем на болничното здравеопазване са кадрите. Поне 50 % от сега работещите в болницата лекари са над 55 г. и млади хора почти не идват. За 7 г. в болницата са започнали работа 5 по-млади от мен лекари, а аз съм на 32 г., каза още Райно Георгиев и обясни, че положението с медицинските сестри е още по-тежко, защото никоя от тях не иска да работи в болничното здравеопазване.

DSC08729Местен референдум за дълга

Като един от вносителите на предложение в Общинския съвет за провеждане на местен референдум за дълга от 17 млн. лв. общинският съветник Мариета Сивкова каза, че те са против тегленето на дълг, но в реалните демокрации само гражданите чрез допитване решават какво да се случи. „Считаме, че е задължително в този случай да се обърнем към гражданите и заедно да решим дали искаме в следващите 12 години да поемем бремето на връщане на този заем”, допълни тя и обясни, че затова са внесли в Общински съвет искане за местен референдум и защото това е право, което им дава законът и държат то да бъде реализирано. Досега в комисиите общинските съветници от ГЕРБ са против провеждането на референдум. „За нас е важно да ни разрешат да изразим пряко становището си за заема чрез местен референдум. Забранят ли ни, това ще значи, че една малка група хора определят бъдещето ни, на децата и на внуците ни”, каза още Мариета Сивкова.

DSC08673Образование

За образованието говориха и дългогодишният педагог Георги Бодуров, и водещата общоградското събрание Росица Бакалова в ролята си на действащ учител.

Впечатлен съм, че партийно-политическият подход, от който се опитвахме да се отърсим, сега се налага с още по-голяма сила в целия ни живот и се чувства осезателно в сферата на образованието, заяви Георги Бодуров и изрази позиция, че демографската криза се е оказала по-страшна от икономическата криза. Той изнесе факти, че Ямбол е намалял с 30 %, а учениците са с 50 % по-малко спрямо началото на прехода, но по-страшното е, че родителите не се интересуват от качеството на образованието. Неговото предложение беше да се направят такива промени в новия закон за образованието, че той да стане действащ, а не спъващ развитието на образованието. Според него трябва да се създаде общински съвет по проблемите на образованието.

Росица Бакалова също направи конкретни предложения – да се промени начина на финансиране на училищата, като се премахнат делегираните бюджети; да се инициира разговор колко училища трябда да останат на територията на  Ямбол и областта, защото регионът е на предпоследно място в страната по резултатите от матурата и докато математическа и езикова гимназия имат среден успех много добър, то има и много училища, които са с оценка слаб.

Според нея трябва да се направят мобилни групи, които да проверяват колко ученици посещават професионалните гимназии, защото за всички е ясно, че те се водят като присъствие, но реално в клас има по 4-5 ученици.

Синя зона

DSC08622Интересно предложение за ограничаване на Синята зона направи адвокат Станимир Иванов. Той заяви, че една голяма част от актовете, които съставят работещите в общинското предприятие „Платени зони за паркиране”, са незаконосъобразни, а служителите му разчитат най-вече на това, че българинът не обича да търси правата си и апелира към хората, които са глобени или им искат такса да си търсят правата в съда. Само срещу една жалба и 10 лв. такса вие може да потърсите правата си в съда, насърчи гражданите адвокатът и заяви, че той има голям успех с делата които води срещу Синята зона.

Станимир Иванов заяви и че е незаконосъобразна и разпоредбата, че инвалидите имат право да ползват безплатно Синята зона само до 3 часа на ден. „Обжалвайте всяко наказание, защото няма по какъв друг начин да ги спрем да разширяват Синята зона и да извършват безобразия спрямо нас”, призова той гражданите.

Повдигнати бяха и проблеми за необходимостта от ремонт на обходен път „Юг” , за екологията на града, за нецелесъобразното изразходване на общинските средства, за неглижиране на благоустройствени проблеми на хората, които с години безрезултатно сигнализират в общината и др.

DSC08717Иван Джурелов повдигна въпросът за отношението и влиянието на гражданите върху управлението на този град, защото проблемите са много, но няма кой да ги чуе и да ги реши.

В края на събранието Иван Колев изрази позиция, че докато не се промени законът за референдумите, като се намали прагът за признаването му, няма да се промени лошото управление. „ Представителната демокрация не работи добре, тя е антипод на демокрация. Ние избираме едни хора да защитават нашите интереси, а те ги продават евтино, затова трябва да се въведе пряка демокрация с работещи референдуми”, заяви още той.

DSC08726Според него е необходимо да се съберат повече хора, за да се мине необходимият праг и да се промени закона за допитването до гражданите.

Организаторите обявиха, че идеята им е на всеки три месеца да се провежда подобно общоградско събрание, за да се чува гласът на гражданите.

DSC08623 DSC08681 DSC08689 DSC08699 DSC08703 DSC08711 DSC08723

Диана Иванова

 

About the Author :