Граждани защитават правата си

DSC08529Диана Иванова

Няколкомесечна „битка” водят живеещите на ул. „Цар Освободител” 2 – блока над заведенията „Дъблин” и „Момо”, в защита на правото си да имат достъп до жилищата си с автомобили. В двата входа на блока живеят общо 24 семейства, но пострадали от забраната за движение на коли са и двете заведения, които пренасят цялата си стока с колички от паркинга зад дюнерите.

Заради ремонта на централна градска част по европейския проект живеещите там от 10 месеца са като в капан и не могат да припарят до блока си с автомобил. Първоначално улицата пред блока им беше затворена заради ремонта, а сега вече е забранена за автомобили, защото е превърната в пешеходна зона.

Преди 10 години те са загубили достъпа с автомобил до задблоковото пространство, защото Общинският съвет е предоставил на Административния съд бившата сграда на Бюрото по труда. Сега вече е забранен и достъпът на коли и до входовете им и те са притеснени не само от битовото им неудобство, но и от ограничения достъп за линейки и пожарни. „Улиците са публична общинска собственост, те са за всички граждани, искаме и ние да ги ползваме, а в момента сме дискриминирани”, твърдят хората от блока.

DSC08528„Неудобствата са точно липсата на достъп на личните автомобили до самото място за живеене. Може да се наложи ремонт, може да се наложи смяна на някакъв електроуред, когато се пазарува повече се спира далече и целият този багаж на два-три курса се налага да го пренасяме, а ако се случи нещо за линейка и пожарна това изобщо не можем да си го представим как може да стане”, казва Ваня Карагеоргиева. Според нея никой не вярва нито в система, нито в нищо, че ще се вземе отношение, а всеки се спасява поединично. Хората са го оставили на самотек, точно заради това, защото никой не обръща внимание за нищо. „Фактът, че са затворили улицата и не са се съобразили абсолютно с никой, който живее тук или пък работи – бизнеса, това означава, че не ги интересува. Взето е някакво еднолично решение ей така, за да си улеснят може би самите те живота като контролни органи, защото ако се разреши на две – три коли да минават, ще започнат да спират всички, които да си купят дюнер, да си хапнат пица”, коментира още тя.

DSC08530Според Константин Зайков тази ситуация смъква цените на имотите им, защото хората не искат да си купуват жилище в този блок, тъй като не могат да го ремонтират. „Следва тази кооперация, този жилищен блок, понеже е строен 1952 година да му се случат ремонти, това значи, че достъп на автомобил с материали е абсолютно невъзможен. В момента зад жилищната кооперация лично аз съм свалил няколко чувала с отпадъци от падащ таван и не мога да ги изнеса, те стоят там вече няколко месеца. Да не говорим за битовото неудобство, че не може човек да си качи багажа”, допълва той.  Възрастната Евдокия Видева допълва: „Не може да се влезе отникъде, да търсиш помощ от някъде, никой не иска да дойде, защото няма откъде да влезе, всичко е затворено”, а 90-годишният Филип Атанасов споделя: „ Имам излизане от сърдечен ритъм и идва линейка да ме спасява, когато го получа. Сега как ще дойде да ме спаси.

DSC08532Сина ми идва с колата тука да ме води на лекари, също как ще дойде да ме вземе да ме заведе на лекари. Да се запалим тука, няма как да влезе пожарна да ни гаси”.

Хората от блока имат конкретни искания: „Нашето предложение е да се отвори главната улица, да се постави знак с табелка и да се минава с пропуск. Ако тук не може да се дадат ключове отзад  от страната на съда да се събори зазиданата част, ако има трети вариант – то добре дошло”, предлага Кольо Николов.

От общината са им отговорили, че ще направят нов Подробен устройствен план, за да им осигурят достъп, но хората не приемат това за решение, защото то ще се забави много, а те ежедневно се сблъскват с неудобството и не могат да намерят изход от ситуацията.

А цялата тази история илюстрира ясно, че няма предварителна мисъл за хората от този блок и за заведенията там, защото общината можеше да започне да прави нов ПУП със съгласувателните процедури още преди да започне ремонта и сега вече всичко да е факт, а не да реагира „подир дъжд качулка” и хората да страдат от недомислието на управниците.

Позицията на община Ямбол

Георги Славов: „Не сме ощетили никого”

–  Защо се стигна до ситуация, в която живеещите на ул. „Цар Освободител” 2 нямат достъп с автомобили до жилищата си?

–  Не е съвсем точно казано, нека да започнем първо от там, че има урегулиран режим, за което са уведомени всички специализирани администрации и институции, разбирайте Спешна неотложна помощ, Противопожарна охрана и всички други, по който има достъп до този блок, в който живеят тези хора, и той е един единствен вход, през който се минава за цялата новоотремонтирана централна градска част на града точно с цел да се запази онова, което сме реновирали. На около 50 метра от входа на блока през улицата дефакто има паркинг, на който живущите могат да си паркират колите и могат да се чувстват спокойни. Има си и регулиран ред, по който ако заявят желание за ремонти или за някакви други спешни неотложни техни дейности също могат да получат разрешение, но то е еднократно във връзка с тези дейности, които предстоят да бъдат извършени. Т. е. никъде не сме нарушили закона и никъде не сме ощетили живущите там в оня смисъл може би в който те го намират.

Факт е, че към настоящия момент те не могат да спрат конкретно точно до входа на блока с личния си автомобил, но пак казвам само пресичайки улицата имат достъп до паркинг.

Независимо от всичко паралелно с това сме започнали процедури по изработването на два подробни устройствени плана за достъп от две места, надявам се поне от едното да се случи, тъй като е малко странно разположението на блока идеалния център на града и минаваме през доста по-сериозна и дълга съгласувателна процедура и с други институции, едната от които е Министерство на отбраната, заради което и ще се забави малко във времето. Ако всичко мине нормално, ще има урегулиран път конкретно и точно до самия вход на този блок, както и на заведенията, които са в този блок.

Така че до тук не сме ощетили никого, но не сме създали онова старо удобство, което са имали преди да реновираме центъра, че могат да влезат конкретно до блока, до входа, дето се казва  до стълбите, за да слязат от колата.

– Може ли докато тече процедурата за живеещите мв блока да се въведе специалин достъп с автомобили отпред по ремонтираната част или отзад през входа на Административен съд – Ямбол?

–  Не, от страната на Административния съд не е най-добрият вариант, тъй като те и самите сгради са с по-особен статут, там е и ареста на Окръжния съд.

По-скоро има два други подхода, които в момента се разработват с подробни устройствени планове, но пак казвам те могат да спрат с автомобилите си пресичайки само тази пешеходна зона, която не знам дали и 50 метра има, да си паркират автомобила и да се приберат вкъщи. Факт е че автомобилът не може да им бъде под терасата и до входа, така както са свикнали. Което си е български манталитет, ако собственикът не си види колата под прозореца, под терасата, несе чувства сигурен за автомобила. Това в момента няма как да го допуснем по новата реновирана част на центъра. Не сме допуснали никого, но не ощетяваме хората. Има урегулиран ред и достъп на специализирана техника – линейки противопожарни коли.

Само преди десетина дни влезе специализиран автомобил на ВиК да почисти шахти, които бяха запълнени. Всичко това е урегулирано и ведомствата без да ни питат си знаят откъде да минат и какво да направят, така че да не бъдат притеснени хората за това, а за другото се опитваме максимално да им създадем удобствата, такива каквито са били преди преди да ремонтираме центъра.

About the Author :