Градинката в центъра трябва да е завършена до септември

DSC00567Ямбол, 13. 02. 2018 г.

До средата на септември трябва да бъде завършена градинката до Безистена, която ще се обновява с европейски средства. Днес беше направена първата копка на ремонта, а фирмата изпълнител – „Инком ПВ”, вече е започнала строителните дейности. На този етап обектът е ограден и са изкоренени храстите от зелените площи.

DSC00610По този проект ще се ремонтира цялото пространство на градинката, включващо и мястото зад Историческия музей. Ще бъдат запазени зелените площи и почти всички дървета, с изключение на две-три, които за започнали да съхнат. Ще бъде положена нова настилка, съответстваща на реновирания център. Предвижда се да се махне дарената чешма от Минчо Огнянов и на нейно място сред зелени площи да се постави часовник турбион, който ще бъде дарение и ще бъде изготвен от ямболски майстор.

DSC00612Предвижда се да се махнат и павилионите за цветя. Цялостно ще се преоформи  и обнови зелената зона, която ще включва напълно нова алейна система за по-директна връзка между двете централни пешеходни улици, ще бъдат поставени нови пейки, ще бъде обновено парковото осветление, ще бъде изградена изцяло нова, по-широка детска площадка с комбинирани уреди за различни възрастови групи и ще бъдат засадени нови растителни видове.

Проектът е на стойност 1 181 664,94 лв. Изпълнител на строителния надзор е „Пловдивинвест” АД, авторският надзор е  „ЛСИ Любомир Семерджиев архитекти и инженери” ООД. Архиерейският наместник архимандрит Димитрий в съслужение с отец Жельо благослови начинанието.

DSC00616DSC00621 DSC00626 DSC00630 DSC00634 DSC00641

About the Author :