Грабежът пред Общинска банка успял на втория опит

???????????????????????????????Грабежът на инкасовия служител пред Общинска банка на 5 март 2014 г. успял на втория опит, стана ясно от обвинителния акт, прочетен в съдебната зала при старта на делото.

Срещу 18-годишния Стоян Данев от Сливен като извършител, 23-годишния Стефан Бойчев от Сливен, 29-годишните Нилян Русев и Костадин Димитров от Ямбол като подбудители и помагачи, е повдигнато обвинение, че на 5 март 2014 г. са извършили грабеж в особено големи размери, като са отнели от инкасовия служител Енчо Кенаров  81 646,26 лв., от които 80 387,81 лв. на община Ямбол и 1258,45 лв. на „ВиК” – Ямбол.

Според обвинението идеята за обира едва ли не дошла от Костадин Димитров, на когото Нилян Русев разказал, как като охранител на „Тетбрюле” работи в община Ямбол и всяка вечер около 18 часа парите от административния център се пренасят към трезора на Общинска банка от двама невъоръжени инкасови служители, които по думите му били възрастни хора и много лесно било да им вземат торбите с пари.

Двамата решили да си намерят помагачи, но от друг град и затова се свързали първо със Стефан Бойчев от Сливен, а той предложил на непълнолетния си тогава приятел Стоян Данев да се включи.

Уговорката между четиримата била двамата сливналии да дойдат в Ямбол, когато Нилян е на работа в общината, да причакат инкасовите служители отпред, когато се появят да изчакат знак от Нилян, който ще се прави, че говори по телефона, да грабнат парите и да избягат към колата, с която Костадин ще ги чака на паркинга зад централна поща.

Първият опит за обир станал на 27 февруари, но тогава Стефан и Стоян не посмели да го направят, защото инкасовите служители стискали торбите с парите под мишницата си и те нямало как да ги дръпнат. Затова не направили нищо и избягали, но когато отишли в колата при Костадин той започнал да им се кара, че „наливат пари в тях, а те нищо не вършат”.  Затова се угонворили пак да го повторят на следващата седмица.

На 5 март на централния площад имало много хора, защото точно тогава се открива „Кукерландия”, но самото откриване стана пред МОЛ-а и в суматохата обирджиите имали още по-добро прикритие.

Близо час по-рано Стефан и Стоян застанали пред общината до първата колона и дори се поразговорили с момчетата, които карат велосипеди там и се набили в очите им не само с татуировката на единия, но и с въпроси колко е часът и от какво е нправена рамката на велосипеда.

В 18,05 часа от общината се появил само единият инкасов служител, придружават от Нилян. Той дал знака за действие с телефона, правейки се че говори. Докато Енчо Кенаров се движел с парите, които били сложени в найлонова торба зад него тръгнал Стоян, а Стефан вървял след него, все едно не са заедно. Почти до Общинска банка Стоян дръпнал рязко торбата, дръжките й останали в ръцете на инкасовия служител, а той заедно с парите побягнал. Стефан тръгнал уж да го гони като случаен свидетел, а Нилян хукнал подире им да ги преследва. Енчо Кенаров и той хукнал да ги гони, но се спънал и паднал в градинките пред общината.

Обирджиите стигнали необезпокоявани при чакащата ги кола, която ги закарала до язовир „Кринчовица”. Там Костадин дал дяловете на Стоян и Стефан и ги закарал на отбивката за Сливен, като им извикал такси.

Нарушавайки правилата за охрана инкасовите служители също много помогнали на обирджиите. Вторият служител останал в колата и изобщо не се мръднал да отиде за парите заедно с колегата си. Отделно и самият Енчо Кенаров явно е бил лесна плячка с найлоновата торбичка с пари, от която в ръцете му при дърпането останали само дръжките и дори не се наложило да го удрят, а паднал сам.

След лесния обир на четиримата дори им се „усладило” и започнали да се оглеждат и за други подобни обекти в Ямбол и Бургас.

С парите Стефан си купил мерцедес за 7000 лв., а Нилян накупил подаръци на приятелката си.

Когато полицията ги заловила на 31 март, намерила в Костадин 21 000 лв. , а в Нилян 12 000 лв. и торбичката с монети, която им дали от „ВиК”.

Делото беше отложено за 14 май, защото Костадин и Нилян не са съгласни то да се гледа по съкратената процедура, тъй като не се признават виновни, че са подбудители. На делото община Ямбол  изобщо не беше изпратила представител да предяви иск срещу извършителите, иск не предяви и „ВиК”, но нейните средства са 80 пъти по-малко. На следващото заседание ще бъдат разпитани всички свидетели и вещи лица.

Диана Иванова

About the Author :