Готовността на ямболската болница за случаи на коронавирус

Ямболската болница реорганизира дейността си, за да се подготви за случаи на коронавирус. На пресконференция на 20 март прокуристът на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ д-р Димитър Рунков, директорът на болницата д-р Панайот Диманов и началникът на Отделението за анестезиология и интензивно лечение д-р Манчев информираха за готовността на лечебното заведение.

Цялото инфекциозно отделение е обособено само за такива болни, разкрито е второ реанимационно отделение, което ще обслужва заразените.

Болницата е събрала двете вътрешни отделения на един етаж и етажът на  Първо вътрешно отделение ще се ползва като реанимация за болни от коронавирус с усложнения, нуждаещи се от командно дишане.

В Първо вътрешно отделение има 6 интензивни легла, от които ще се използват четири. Разчетът е да може болницата да обслужва до 10 болни, нуждаещи се от дихателна реанимация.

Д-р Рунков разясни необходимостта от създаване на две паралелни реанимационни отделения: „Има спешност хирургична, урологична и такива пациенти трябва да бъдат реанимирани, т. е. болницата не може да спре ежедневната си лекарска практика. А болните с коронавирус трябва да бъдат изолирани.

Д-р Манчев поясни, че създаването на втора реанимация изисква голям финансов ресурс, защото има необходимост от апарати за изкуствена вентилация, монитори, перфузори. Поставянето на болния на апаратна вентилация е свързано и с употребата на специфични медикаменти и консумативи.

Инфекционно отделение ще бъде само за пациенти със съмнения за коронавирус и за доказани случаи.

По-леките случаи ще бъдат на втория и третия етаж, а доказани случаи на зараза и болните в средно състояние ще бъдат настанявани на първия етаж. Само при усложнения и нужда от дихателна реанимация болните ще бъдат настанявани в етажа на Първо вътрешно отделение.

В момента в отделението има шест легла за интензивно лечение, които са оборудвани с апаратура за изкуствена вентилация на пациентите. Част от апаратите не са последно поколение на техниката.

В 20-годишната практика на д-р Манчев като реаниматор те са били едновременно използвани само веднъж. В момента се ползват само два от апаратите от пациенти, които са на командно дишане. В момента в отделението работят 8 лекари, но само 4 медицински сестри. Надеждите са при нужда да им помогнат медицински сестри от други отделения, които в момента не са толкова натоварени.

Болницата е поръчала нови 4 апарата за дихателна стационарна вентилация, първият от които може да пристигне най-рано до 3 седмици, а останалите до месец. Двете частни болници са заявили готовност при нужда да дадат и те по един апарат.

Д-р Рунков обясни, че в момента в болницата се извършва само спешен прием на пациенти, персоналът е оборудван според изискванията на Световната здравна организация със защитни предпазни средства, има на склад допълнителни количества, всеки ден се поръчват защитни предпазни средства.

Павилионният тип на сегашната ямболска болница в конкретния случай е предимство, защото ямболските лекари имат възможност да отделят в различни сгради болните от коронаврус и останалите спешни пациенти, каквито в момента има в лечебното заведение.

Апаратът за изследване на заболели от коронавирус, който ще бъде дарен от община Ямбол, е най-точният метод за бърза диагностика на коронавирус. Първоначалната доставка ще бъде с около 250 проби, след това ще има нужда от периодично зареждане. С него ще се прав бърза диагностика на пациенти със симптоми на коронавирус, за ориентация на лекарите накъде да насочват болните към конкретен стационар и в полза на лекарите, които ще ги приемат.

Заради запитвания за дарения болницата открива дарителска сметка, със средствата от която може да разплати част от поръчаните респираторни апарати, ще бъдат закупувани медикаменти, консумативи за апаратите и за заплащане на персонала. Необходимо е и разширяване на системите за кислород, трябват и помпи за аспирация, за сгъстен въздух, поясни д-р Манчев. Д-р Рунков поясни, че болницата трудно ще понесе със собствени средства нуждата от таъв голям финансов ресурс, каквото е лечението на болни от коронавирус.

Отчетността на дарените средства ще бъде точна и прозрачна, гарантираха от ръководството на болницата.

БАНКОВАТА СМЕТКА ЗА ДАРЕНИЯ НА

„МБАЛ“ СВЕТИ ПАНТЕЛЕЙМОН“-ЯМБОЛ“АД:

ПИБ-ЯМБОЛ

BIC:FINVBGSF

IBAN: BG69FINV91501017427713

About the Author :

Leave a reply