Гост-режисьор от Русия поставя премиерния спектакъл на Ямболския куклен театър

IMG_3723Най-новия си спектакъл “Маша и Мечокът” по мотиви на едноименната руска народна приказка анонсираха на пресконференция днес, 19 септември 2018 г.,  директорът на Куклен театър “Георги Митев” – Ямбол Елена Дойчева, руският режисьор Давид Бурман  и творческият екип. Премиерата ще е на 21 септември от 11 часа. Проектът е международен. Режисьор е Давид Бурман – драматург, режисьор, продуцент, директор на международния куклен фестивал “Кукарт” в Санкт Петербург, Русия. Асистент през цялото врем му е бил Ангел Попов, художник, сценография и кукли – Мария Банова. Музиката е дело на Димо Стоянов П.И.Ф. Актьорите, които участват, са: Димитър Димитров, Николета Милкова и Калина Баракова.

“Имаме един много интересен, различен спектакъл, това е друг вид театър – спектакъл-игра, импровизация, изблик на IMG_3724въображението и аз се надявам, че децата – малките ни зрители, ще могат да усетят тази приказка-измислица и нейното послание: добротата на човека”, каза директорът на театъра Елена Дойчева.

“Ние /б.а. руснаците и българите/ възприемаме живота еднакво, нашите ценности са еднакви, нашето културно пространство е много близко”, бяха първите думи, с които руският режисьор Давид Бурман започна да обяснява процеса на творческата си работа с екипа на ямболския куклен театър. “Това е голямо щастие, защото когато работиш с родственици, с които имаш един и същи език и култура, на теб ти е много лесно да предадеш емоциите, с които искаш зрителят да напусне залата”, сподели още той.

IMG_3729Давид Бурман представи пиесата така: “Това е история за семейство – баща, майка, дъщеря. И дъщерята през цялото време иска в София – смята, че животът е там, че където живее, няма живот. А не разбира, че ние самите създаваме този живот. И тогава бащата измисля история. Той си е казал: аз ще направя така, че моето семейство да съхрани своята любов и топлина чрез спектакъл, чрез приказката за Маша и Мечокът. Защото Маша и мечката са много сложни персонажи, руската приказка е винаги познавателна”.

Давид Бурман споделя размисли, които макар и изречени от руснак, звучат проникновено по един много български проблем – напускането на родината и родните места от младите хора: “На малкия и младия човек, който наивно търси щастието някъде там, е подсказано, че главното е това, върху което стоим, това, върху което се съзижда националната ни култура.  Щастието се оказва, че е в семейството, у дома. Не трябва да седим у дома, но трябва да обичаме IMG_3725дома си. Никой няма да дойде и да обича страната ти така, както я обичаш ти. Да разказвам как аз си обичам страната и живея в чужбина – това са легенди. Не вярвам в това – аз обичам Русия и затова живея в Петербург. И на мен ми харесва, че българите възприемат страната си като съществена част от своя собствен живот. Харесва ми, че артистите са почувствали това и много професионално, много изпипано го предават на сцената.”

На актьора Димитър Димитров, който е в ролята на Мечока, по необходимост се е наложило много бързо да влезе в спектакъла. Той смята, че пиесата ще е еднакво интересна за малки и големи.

“Приказката е многопланова, предстои ни първа среща с децата, те също са част от спектакъла и това е една от основните ни IMG_3735задачи – да ги приобщим към представлението. Затова много ми е интересно какви ще са първите им реакции”, сподели актрисата Калина Баракова.

За Николета Милкова това е първа роля на професионална сцена, тя прави своя дебют в “Маша и Мечокът”. Като сложен, но интересен, с нюанси младата актриса определи процеса на подготовка на спектакъла.

Давид Бурман ще бъде гост и на 21-то издание на куклено-театралния фестивал “Михаил Лъкатник” през 2019 г в Ямбол., ще се включи и в дискусионната част на фестивала, съобщи в аванс Елена Дойчева.

Успоредно с “Маша и Мечокът” Ямболският куклен театър подготвя още една премиера, която ще представи в края на октомври, заглавието й е “Новите дрехи на краля”.

IMG_3745 IMG_3746 IMG_3750 IMG_3751 IMG_3752IMG_3743

 

 

About the Author :

Leave a reply