Горят над 450 дка гори в Боляровско

DSC01453Локализиран е пожарът край българо-турската граница, който обхвана около 800 дка земеделски земи, пасища и горски фонд между четири боляровски села Малко Шарково, Мамарчево, Шарково и Ситово. Той възникна вчера следобяд, но заради силния вятър се разрастна бързо и обхвана големи територии. Сутринта гасенето беше възобновено. В него участват 6 противопожарни автомобила, техника и служители на Горско стопанство. Пристигнала е и тежка верижна техника на „Пожарна безопасност и защита на населението” от Пловдив. В гасенето се включиха и 30 военослужещи от ямболско военно формирование заедно с два автомобила, пригодени за гасене на пожари.

Теренът е много труден, но няма опасност за околните населени места. На този етап от пожара са засегнати 420 дка млади широколистни гори и 30 дка горова гора. Екипите са направили просеки и са ограничили възможността на огъня да се разраства, в момента се извършва обход от периферията към вътрешността за ликвидиране на всички малки огнища.

Сигналът за първите пламъци е подаден вчера към 14 часа, но заради силния вятър огънят се разраснал и обхванал големи територии. На място са изпратени пет противопожарни екипа от Болярово и Елхово и 60 служители на Горско стопанство – Елхово. Местните хора разказват, че пламъците тръгнали от земеделски земи:  “Има една комбайна, която жъне там, и са забелязали някаква лека кола. Рено Меган, червен, минала и след нея видели, че гори. Сега кой го е запалил, какво е, що е не мога да ви кажа. Земеделски земи има от там почнало насам”, разказа снощи Георги Точев от Ситово. 

Заради силния вятър огънят се прехвърлил и върху горския фонд и за няколко часа обхванал 250 дка широколистни гори. Пожарникари и горски служители успели да го ограничат да не се прехвърли в иглолистната гора.  Станимир Сотиров, директор на Държавно горско стопанство – Елхово, обясни: “Западният фронт е овладян в посоката, в която има насаждения от черен бор. В момента б. р. (снощи към 22 ч.) пожарът се разраства само на изток. Там са редки широколистни гори с храсти и висока трева. Теренът е труден, има много траншеи, които на времето са копани от военните и затрудняват придвижването на техниката”.

Цяла вечер дежурни екипи останаха на пост. Сутринта още от 6 часа борбата с пожара беше подновена.

Диана Иванова

About the Author :