Горска поляна празнува с обновен храм

2 (1)Весел и задушевен празник събра на 4 септември 2016 година жителите и многобройните гости на село Горска поляна, община Болярово. Празник, подготвен старателно, организиран безупречно и реализиран чудесно! В подготовката за този вълнуващ ден се включиха почти всички от местните обитатели на селото. Под ръководството на новия кметски наместник Стоян Михов те усърдно се заеха с почистването на избуялата растителност (високи треви и храсти) и с окопаването на декоративните площи. „Направо светна селото ни!” – сподели един възрастен човек с усмихнати, светли очи. Много и все хубави думи чух за г-н Стоян Михов в този ден от неговите признателни съселяни. И напълно заслужени! Моите впечатления са също отлични за този скромен, уравновесен човек с благ характер, вроден такт и културни обноски, неуморен и коректен в работата си, експедитивен и проявяващ разбиране към хората и проблемите, които трябва да бъдат решени своевременно. „Той, Тенчо, много се грижи за селото. Щото е добър, работлив, много разбран човек!” Тези думи изрече слаба, миловидна женица с кротък поглед, чиста и спретната, с тих и напевен глас.

6С празнична църковна служба започна денят в обновения, основно ремонтиран храм на селото, отслужена от отец Димитър Ингов. Искрено се радваха хората, виждайки добрата промяна във вида на местния църковен храм – вековен свидетел на селските съдбини, извор на благочестие, вяра и упование през годините. Място, където са били венчавани младите и кръщавани после децата им…

С достойното си присъствие уважи празника кметът на общината Христо Христов, както и кметове и кметски наместници от други селища на общината (Ситово, Малко Шарково, Странджа, Денница и др.).

Тържествено бе поднесен венец пред паметника на загиналите във войните бойци от Горска поляна – в знак на почит и поклон, за вечна слава и незабрава…

Много бяха хората, завърнали се за празника в родното, обичано селце. Хора, които са поели някога именно оттук по широкия друм на живота, за да повишат своето образование; добили престижни научни степени или постигайки професионална реализация и битов комфорт в големите градове на родината. Но съхранили своята носталгия, която ги отвежда понякога отново тук. А спомените прииждат в душите им – затрогващи, будещи умиление и нежност. Затова прочувствено звучаха думите на водещата – Димитрина Петкова, блестящ педагог с лиричен темперамент. И несъмнено докоснаха родолюбивите струни в сърцата на присъстващите!

Още една нова придобивка бе открита в този ден – експонираният фотокът в сградата на кметството, посветена на личностите, кметували в селището през годините. За да се знае и помни… Защото тези хора са дали своя принос за развитието на селото. И доказвайки на дело обичта към родното място, подобрявайки ден след ден живота на хората тук.

Потоци от весело, празнично настроение внесоха с песните си даровитата чаровница – фолклорната изпълнителка Донка Бумбалова, а и някои местни таланти: гласовитата Пепа Дунакова, както и Султанка Димитрова, Стоян Стаматов – хора, доказали своя талант, обичани и слушани с радост от публиката.

На празничен коктейл бяха поканени от домакините (в лицето на местната кметска администрация) официалните гости – както повеляват традициите на гостоприемството. Вълнуващи слова се произнесоха, прочувствени откровения прозвучаха, родени от оживелите спомени за босоногото детство някога; за свидни родители, братя и сестри, които не са вече между живите. Не беше сред своите съселяни в този ден и мъдрият писател Атанас Радойнов, ерудирана личност и сладкодумен събеседник. Но … така пожела съдбата, уви.

А в късния следобед колоритният  и мощен оркестър „Елховски ритми” се погрижи празничното настроение да продължи – с кръшните си хороводни мелодии до вечерта. Часове за танци и дружна веселба.

Реализирането на този хубав празник бе подпомогнато от общинското ръководство. А то, както и кметският наместник на с. Горска поляна, изказват своята искрена благодарност на множеството дарители (лица, фирми, институции), отзовали се на призива за дарения и подпомогнали финансово, според своите възможности, ремонта на църковния храм и провеждането на празника. Благодарност заслужават и членовете на инициативния комитет, разбира се. Нека тяхната родолюбива инициатива се превърне в традиция!

Бинка Величкова

About the Author :