Гордостта да си от Стралджа или как се раждат бъдещите изявени личности на града

DSC02089„Този град, в който аз съм роден…”- една чудесна песен, която толкова отива  и на Стралджа. С нея започна интересния „урок” на СОУ”П.Яворов” на тема „Стралджа-позната и непозната”. Презентацията, подготвена от Тодор Атанасов и Жанет Добрева даде тон на  срещата в която взеха участие интересни личности от града- Митко Андонов, кмет на общината, Иван Георгиев, зам.кмет и бивш народен представител, Станка Парушева, поетеса, Добрина Берова, историк, Георги Александров и Панайот Андонов, театралци и поети,  Едрьо Шедерски, туристически деец, Атанас Киров , футболист.

Живеем заедно в един град, срещаме се, поздравяваме се, но дали се познаваме достатъчно? Може ли една такава среща да роди бъдещите поети, историци, кметове, народни представители от Стралджа?  С пожеланието тези въпроси да получат отговор водещата Валентина Димитрова откри срещата. И заваляха въпросите към събеседниците като доказателство колко голям е интересът на децата  към личностите на града. Г-н Андонов сподели лесно ли е да се управлява община като Стралджа и какво е значението на екипността в работата, Иван Георгиев потвърди, че няма училище за политици, Добрина Берова определи написването на историята на Стралджа като книгата на своя живот,  разказа от къде идва името „Стралджа”, Едрьо Шедерски  възкреси спомени за  своя дядо, чието име носи, любопитно прозвуча и историята по създаване на туристическото дружество, тандема Панайот Андонов- Георги Александров  колоритно представи своите театрални и поетични успехи, момчетата в залата бяха очаровани и от участието на своя любимец футболиста Атанас Киров, който  разказа подробности от кариерата си.

В крайна сметка се оказа, че една такава среща не само е много интересна, тя е необходима и на децата , и на възрастните, защото зарежда със самочувствие и местен патриотизъм. Благодарности  за организацията  към педагозите от училището поднесе Валентина Маринова, директор на СОУ”П.Яворов” заедно с увереността, че такива прояви ще има и в бъдеще.

About the Author :